Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

David Hockney

Ο Ντέϊβιντ Χόκνεϋ (David Hockney) είναι ζωγράφος, συντάκτης, χαράκτης, σκηνογράφος, φωτογράφος και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του εικοστού αιώνα. Έγινε γνωστός στις αρχές της δεκαετίας του 60 σαν ένας από τους ηγέτες του κινήματος  της pop art στην Αγγλία. Μεταναστεύει εκείνη την εποχή στις Ηνωμένες Πολιτείες  και θα σταθούμε λίγο εδώ για να εστιάσουμε στα έργα του, τα  «photo collages» ή «joiners» όπως τα ονόμαζε ο ίδιος.

Ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τη φωτογραφική του μηχανή σαν βοήθημα μνήμης και αυτό τον οδήγησε στα μεγάλα κολλάζ στις αρχές 70 που θυμίζουν έντονα τον κυβισμό του Πικάσσο, του ινδάλματός του που όμως δεν συνάντησε ποτέ.

Τραβούσε το ίδιο θέμα σε διαφορετικές στιγμές και από διαφορετικές γωνίες αλλά σχεδόν στην ίδια στάση και στο ίδιο σημείο. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιεί Polaroid. Το αποτέλεσμα είναι να διακρίνεται μία κίνηση στην εικόνα. Το πρώτο μοντάζ ήταν της μητέρας του. Ακολούθησαν τοπία, αντικείμενα και πορτραίτα.

Γύρω στο 1986 άφησε τη φωτογραφία για να επιστρέψει στη ζωγραφική.

Είπε πως «οι καλλιτέχνες έχουν πάψει να ζωγραφίζουν  επειδή νομίζουν πως η φωτογραφία τα κάνει όλα, αλλά θα συνεχίσω να ζωγραφίζω γιατί περιγράφω τον κόσμο, ή αυτό που βλέπουμε. Έχω πει συχνά ότι αυτό, η φωτογραφία δεν το κάνει καλά.«

Δείτε επίσης αυτήν τη συνέντευξη:

H Ira είναι φωτογράφος και μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τη δουλειά της εδώ.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.