Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

To «πρόγραμμα ΣΙΛΒΑ» | The Silva project

Ένα πρόγραμμα προστασίας και διατήρησης του «Αρχαίου Ελληνικού Ιππαρίου» ή αλλιώς «Σκυριανού Αλόγου». Της Αλίκης A. Steen.

 

To «πρόγραμμα ΣΙΛΒΑ» για την προστασία και τη διατήρηση του σπάνιου μικρόσωμου Σκυριανού αλόγου – που αναφέρεται και ως «Αρχαίο Ελληνικό Ιππάριο» διότι, με αρκετή βεβαιότητα λέγεται ότι, αυτό το μοναδικό είδος, κόσμησε τα αετώματα του Παρθενώνα -, ξεκίνησε στην Κέρκυρα το έτος 1996.

Ήταν μια πρωτοβουλία της οικογένειας Δημητριάδη-Steen, που με τα χρόνια έγινε πραγματικό έργο ζωής τους. Τα μέλη της οικογενείας, όλα ιδιαιτέρως φιλόζωα, αναζητούσαν ανέκαθεν να αφιερώσουν όλη τους την ενέργεια και την όρεξη σε μια χρήσιμη ζωοφιλική δραστηριότητα.

Τα ταξίδια στην Σκύρο τους είχαν δώσει την δυνατότητα να πληροφορηθούν για την ύπαρξη «απογόνων» των μικρόσωμων αλόγων, που από την αρχαιότητα κυκλοφορούσαν ελεύθερα στα άγονα βουνά της νότιας Σκύρου. Από την εποχή που αυτά τα «άγρια αλογάκια» έχασαν την χρησιμότητά τους στις καλοκαιρινές γεωργικές εργασίες των κατοίκων, άρχισε η «ράτσα» τους να αλλοιώνεται.

Το ενδιαφέρον της οικογενείας Δημητριάδη-Steen, μετά την τρίτη τους επίσκεψη στην Σκύρο, άρχισε να εκδηλώνεται άμεσα. Όμως, η διαιώνιση ενός σπάνιου είδους ζώου που κυκλοφορεί ελεύθερα μαζί με άλλα, απαιτεί δυστυχώς την «απομόνωσή του» σε έναν ελεγχόμενο χώρο και το μεγάλο οικογενειακό «κτήμα Δημητριάδη-Παπαστράτου» στην περιοχή «Κανόνι» της Κέρκυρας, πάνω από το Ποντικονήσι, πέρα από το φυσικό κάλλος του, ήταν ιδανικό για τις επιδιώξεις του “Project SILVA” (όπως αυτό ονομάστηκε).

Άρχισε λοιπόν η οικογένεια να συνεννοείται με τοπικούς φορείς, καταφέρνοντας παρά τις πολλές δυσκολίες, να την εμπιστευθούν και να συμβάλουν στην «εξαγωγή» τεσσάρων καθαρόαιμων αλόγων.

Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο και χρειάστηκε πολύς χρόνος, για να στηθεί η Μονάδα που υπάρχει σήμερα στην Κέρκυρα με τα σαράντα και πλέον καθαρόαιμα σκυριανά ιππάρια!

Κατ’αρχήν χρειάστηκε η συνεργασία με εξειδικευμένα Ινστιτούτα του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού (π.χ. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), που συνεχίζεται ανελλιπώς και συστηματικά μέχρι σήμερα, προκειμένου να επιλεγούν στην Σκύρο αλογάκια πραγματικά καθαρόαιμα. Μπορεί μεν το μέγεθος και η χαίτη να αποτελούν στοιχεία αναγνώρισης, αλλά σε ότι αφορά το «καθαρόαιμο» χρειάζονται διάφορες επιστημονικές αναλύσεις και άλλες εξειδικευμένες πιστοποιήσεις.

Δεν θα αναφερθούν εδώ, οι πολλές διαδικαστικές δυσκολίες που απαιτούνται για την νόμιμη «εξαγωγή» των ιππαρίων από το νησί. Υπάρχουν σε ισχύ, Νόμοι και Διατάξεις, που μπορεί μεν να έγιναν με καλή πρόθεση και «πίστη» των νομοθετών, αλλά δυστυχώς , αντί να συμβάλλουν στην διαιώνιση του είδους στο φυσικό περιβάλλον των βουνών της Σκύρου, είναι –εκ του αποτελέσματος- σίγουρο ότι συνέτειναν αρνητικά… Πρέπει όμως να αναφερθεί η πολύ θετική συμβολή ορισμένων Σκυριανών – π.χ. των οικογενειών Κατσαρέλια, Τραχανά και του γεωπόνου ζωοτέχνη του Δήμου Σκύρου, Νίκου Κρητικού -, αλλά και η τάση πολλών Σκυριανών, που δυστυχώς το ενδιαφέρον τους σε ό,τι σχετικό λένε και κάνουν ώς σήμερα, προδίδει ότι πήγαζε κυρίως από την επιδίωξη ιδίου κερδοσκοπικού οφέλους.

Η οικογένεια Δημητριάδη-Steen, παρ’όλο που αποφεύγει να το αναφέρει, ξόδεψε και ξοδεύει ένα μεγάλο μέρος της ιδιωτικής περιουσίας της για το «Πρόγραμμα ΣΙΛΒΑ», με ελάχιστες επιδοτήσεις και χορηγίες.

Στις εγκαταστάσεις διαβίωσης του είδους στην Κέρκυρα ζούν σήμερα πάνω από 40 καθαρόαιμα αλογάκια, με ανανεούμενες «πιστοποιήσεις» ως προς το «καθαρόαιμον», από Ινστιτούτα του εξωτερικού – π.χ. Α&Μ Texas University των Η.Π.Α. (κλάδος : College of Veterinary Medicine and Biomedical Sciences).

Από το 1996 έως σήμερα, η οικογένεια έχει αναπτύξει, παράλληλα με την μονάδα εκτροφής του ιππαρίου, ειδικές δραστηριότητες για την αξιοποίησή του – ιππασία για παιδιά και θεραπευτική ιππασία για παιδιά με ειδικές ανάγκες – και την προβολή του στο ευρύτερο κοινό – διεθνείς εικαστικές εκθέσεις HORSE ART και εκπαιδευτικά προγράμματα για όλα τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της Ελλάδος.

 

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο βίντεο στα γαλλικά του γαλλικού καναλιού EQUIDIA TV που συνοδεύει το παιδικό βιβλίο «Το αλογάκι» γραμμένο από την Αλίκη Στιν (εκδόσεις Παπαδόπουλος) .Σχολιάστε το άρθρο

  • Λητώ Σεϊζάνη

    Αυτές τις μέρες παίζεται μια ταινία του Σπίλμπεργκ με τίτλο Το άλογο του πολέμου και ιστορικό φόντο τον Α’Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρωταγωνιστής είναι ένα άλογο. Το σενάριο είναι του γνωστού Άγγλου συγγραφέα Michael Morpurgo. Στο Λονδίνο το ίδιο έργο παίζεται και σαν μιούζικαλ στο θέατρο και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία.

  • Είναι πικρή αλήθεια πως παρόλο που ο κόσμος έχει αρχίσει να ενδιαφέρεται για την εξαφάνιση σπάνιων ειδών (χαρισματικών ως επί τω πλείστω που αποτελούν τη μειονότητα των προς εξαφάνιση ειδών), για τις φυλές των οικόσιτων ζώων υπάρχει μικρή μέριμνα. Μπορεί από μια οικοσυστηματική – περιβαλλοντική προσέγγιση η σημασία τους να είναι μικρή (αν και σίγουρα διδακτική), πολιτισμικά και λαογραφικά είναι πολύ σημαντικά!

  • Pingback: To «πρόγραμμα Silva» για την προστασία των Σκυριανών αλόγων « Διαφορα « καλά νέα

  • Pingback: To «πρόγραμμα Silva» για την προστασία των Σκυριανών αλόγων

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.