Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Δ.Ε.Η.

Ο κύριος Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος του Ε.Μ.Π. απευθύνεται συχνά στους πολιτικούς όλων των παρατάξεων με την ελπίδα να αλλάξει κάτι στον τόπο μας προς το καλύτερο. Χωρίς υπεροψία, χωρίς κομματικές προσκολλήσεις, με την επαγγελματική του πείρα, αλλά και με αυτή της ηλικίας, συμβουλεύει, προτρέπει, δίνει πρακτικές ιδέες μέσω των μέϊλ που τους στέλνει. Ορισμένοι του απαντάνε, άλλοι όχι. Ορισμένοι ίσως λαμβάνουν υπ’όψιν τους αυτά που τους προτείνει, άλλοι όχι.

Από τα κείμενά του ξεχωρίσαμε ένα, με ιστορικό ενδιαφέρον, σχετικά με την ΔΕΗ και σας το παραθέτουμε:

 

Η ΔΕΗ ιδρύθηκε από τις κυβερνήσεις του παρελθόντος την δεκαετία του 1950 με σκοπό να εξασφαλίσει ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη την Ελλάδα με τρεις σημαντικούς κλάδους α) την παραγωγή με πάσης μορφής εργοστάσια και με χρησιμοποίηση Ελληνικών πηγών, κάρβουνο και ποτάμια, β) την μεταφορά με δίκτυα μέσης τάσεως 20 ΚV, υψηλής τάσεως 150 ΚV, και υπερυψηλής τάσεως 400 KV γιατί οι καταναλώσεις της Χώρας δεν ευρίσκονται πάντα κοντά στην παραγωγή και γ) την διανομή με πλήθος δικτύων χαμηλής τάσεως 380 V μέσα στις πόλεις.

Για την ιστορία πριν από την ΔΕΗ η Αθήνα εξυπηρετείτο από την Power, όπως ήταν γνωστή, με δίκτυα διανομής και μεταφοράς δικά της τοπικά και με τα εργοστάσια παραγωγής στο Φάληρο και στο Κερατσίνι.

Θυμάμαι το 1948 η Θεσσαλονίκη είχε δύο πολεμικά πλοία στο λιμάνι που εξυπηρετούσαν μαζί με τοπικό εργοστάσιο την πόλη. Οι άλλες πόλεις είχαν τοπικά εργοστάσια ιδιωτικών εταιρειών, περίπου 400, σχεδόν όλα λειτουργούσαν με πετρέλαιο. Επίσης θυμάμαι εκείνη την εποχή την Νεμέα που είχε ένα τανκς που μόνο το βράδυ έδινε λίγο ρεύμα στην πόλη. Κάπως ανάλογα εξυπηρετούντο οι μικρές πόλεις.

Με την ίδρυση της ΔΕΗ κατασκευάσθηκαν και τα πρώτα εργοστάσια στην Πτολεμαΐδα, στο Αλιβέρι και στον Λάδωνα και παράλληλα κατασκευάσθηκαν τα πρώτα δίκτυα μεταφοράς. Η ΔΕΗ εξαγόρασε σιγά σιγά όλες τις τοπικές επιχειρήσεις και κάποια στιγμή γύρω στο 1960 και την Ηλεκτρική Εταιρεία των Αθηνών. Παράλληλα όλες οι πόλεις απέκτησαν σταδιακά νέα δίκτυα.

Τα τιμολόγια της ΔΕΗ διαμορφώθηκαν κλιμακωτά με στόχο την εξυπηρέτηση των μικρών των μεσαίων των μεγάλων και των πολύ μεγάλων καταναλωτών. Ειδικό τιμολόγιο απαράδεκτα χαμηλό έγινε για την Pechiney για να μπορεί να αξιοποιηθεί ο βωξίτης, κατεξοχήν Ελληνικό μετάλλευμα.

 

Το κείμενο συνεχίζεται με ιδέες και προτάσεις. Για όποιον θέλει να το διαβάσει ολόκληρο καθώς και άλλα κείμενα του κου Γενηδουνιά, μπορεί να το βρει στην σελίδα του στο facebook.

Σχολιάστε το άρθρο

 • Ευάγγελος Σταμάτης

  Για το άρθρο σας θέλω να πω ότι ήταν πολύ ενημερωτικό
  Και μια και βρέθηκα στο site σας θέλω να παρακαλέσω τον κύριο Κωνσταντίνο Γενηδουνιά ως επιστήμονα
  Εάν πρωτήθετε να βοηθήσει στην μελέτη μιας ευρεσιτεχνίας που ως μηχανή έχω κατασκευάσει και λειτούργησε θαυμάσια το καινούργιο τμήμα δεν έχει υπολογιστή όμως η απόδοσης της λόγο της πολυπλοκότητας της λειτουργίας χρειάζονται γνώσεις μηχανολόγου –ηλεκτρολόγου
  Για τους υπολογισμούς των δυνατοτήτων της μηχανής
  Πρόκειται για μηχανή η οποία λειτουργεί ως ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος στα 220 volt δεν χρειάζεται κανένα είδος καυσίμου ούτε τα γνωστά ¨ήλιο-αέρα -θάλασσα 100/100 πράσινη ενέργεια
  Θα ήμουν ευτυχής αν δείχνατε ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση της μηχανής
  Για να έχω στοιχεία για να αποφανθώ στις αρχές.
  Ευχαριστώ για την φιλοξενία
  Ευάγγελος Σταμάτης
  Το παρόν είμαι2ρο μήνυμα (παρακαλώ για την απάντηση σας)

  ευχαριστώ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.