Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Έριχ Σάλομον

 

Ο Γάλλος πρωθυπουργός και νομπελίστας Αριστίντ Μπριάν τον είχε ονομάσει  «Ο βασιλιάς της αδιακρισίας» και δηλώνει στη συνέχεια  πως για τους πάντες μια συνάντηση δεν είχε σημασία αν δεν ήταν παρών και ο Έριχ Σάλομον για να την απαθανατίσει!

 

Ο Αριστίντ Μπριάν αναφωνεί  «Α, να’τος! ο βασιλιάς της αδιακρισίας», Παρίσι, Αύγουστος 1931

 

Γεννημένος το 1886, ο Σάλομον είχε σπουδάσει νομική όμως δεν εξάσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου για πολύ καιρό. Η καριέρα του σαν φωτογράφου άρχισε όταν αγόρασε μια  φωτογραφική μηχανή Ermanox που λειτουργούσε «σαν το ανθρώπινο μάτι» δηλαδή «έβλεπε» και με χαμηλό φωτισμό. Μάλιστα το διαφημιστικό σλόγκαν της εταιρείας ήταν «Όταν τα μάτια μου γίνονται η βαθμίδα έκθεσης. Αν τα μάτια μου βλέπουν τότε μπορώ να φωτογραφίσω! ). Την χρησιμοποίησε πρώτη φορά σε μια δίκη όπου απαγορεύονταν οι φωτογραφίες αλλά την έκρυψε στο καπέλο του (ή σε βαλιτσάκι;) έχοντας δημιουργήσει μια τρύπα για να ταιριάξει ο φακός.  Με αυτόν τον τρόπο, φωτογράφισε τον δολοφόνο ενός αστυνομικού σε δικαστήρια στο Βερολίνο το 1928. Οι φωτογραφίες πουλήθηκαν καλά και ο Σάλομον έγινε γρήγορα επαγγελματίας φωτορεπόρτερ. Η ειδικότητά του κατέληξαν να είναι οι διεθνείς συναντήσεις και οι κοινωνικές εκδηλώσεις των αρχηγών κρατών. Φωτογράφιζε με την πρόθεση να δείξει τις ανθρώπινες ιδιότητες των ηγετών του κόσμου που συνήθως έμοιαζαν δύσκαμπτοι  στα επίσημα πορτραίτα τους. Εκείνος ήθελε να φαίνεται η στιγμή κούρασης, απόλαυσης ή ακόμα και αηδίας. Η παρουσία του σε διάφορα επίσημα κρατικά γεγονότα έγινε κάτι το συνηθισμένο. Το αυθόρμητο στυλ του επηρέασε για πολύ καιρό τους επόμενους φωτορεπόρτερ και σιγά σιγά οι  διπλωμάτες πείσθηκαν πως ο φωτορεπόρτερ αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι των ιστορικών γεγονότων. Η φωτο-ευκαιρία είχε γεννηθεί.

 

Ο Σάλομον πήγε στην Αγγλία το 1929 και στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1930 και φωτογράφισε σημαντικά πρόσωπα. Το 1931 εξέδωσε το “Celebrated Contemporaries in Unguarded Moments”, μια συλλογή από εικόνες 170 διασημοτήτων.

 

Οι εβραϊκές του ρίζες τον αναγκάζουν να κρυφτεί στην Ολλανδία κατά  τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι που τελικά τον πρόδωσε ένας Ολλανδός ναζί. Τον Μάϊο του 1944 οδηγείται στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως του Άουσβιτς. Εκεί άφηνει την τελευταία του πνοή μαζί με την γυναίκα του και τον γιό του.

Αργότερα δημιουργήθηκε το βραβείο με τ’όνομά του το 1971 με στόχο την επιβράβευση της  ποιότητας στο φωτορεπορτάζ.

 


Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.