Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ο κήπος Ζεν | Shinichi Maruyama

Shinichi Maruyama

«Λέγεται ότι ένας κήπος Ζεν αντιπροσωπεύει σε τρισδιάστατη μορφή τα πνεύματα των μεγάλων ιερέων που πέτυχαν τη φώτιση. Ο κήπος Ζεν είναι η έκφραση μιας ομορφιάς χωρίς περιορισμούς, σε ένα φυσικό περιβάλλον, και προκύπτει από την έντονη ανθρώπινη συγκέντρωση, εργασία και επαναλαμβανόμενη προσπάθεια.

Μπορεί κανείς να αισθανθεί γαλήνη σ’ ένα τέτοιο τοπίο. Σαν ένα προσωπικό σύμπαν που χαρίζει δύναμη στον επισκέπτη για να αντισταθεί στον πειρασμό, να εξαλείψει κάθε αρνητική σκέψη και να ανακόψει τη συνεχή ροή ανούσιας πληροφορίας που απορρέει από τον έξω κόσμο.

Προσπάθησα να αποτυπώσω στις καλλιτεχνικές μου δημιουργίες αυτό που δέχομαι σ’ ένα κήπο ζεν. Παρ’όλο που απέχω ακόμα πολύ από το επίπεδο φώτισης αυτών των μοναχών που εργάστηκαν κοντά στη φύση, η διαδικασία του να εκτοξεύω νερό στον αέρα και να φωτογραφίζω τα σχήματα που προκύπτουν και τις μορφές γλυπτών που σχηματίζονται ξανά και ξανά -χωρίς τέλος- μπορεί να θεωρηθεί ως μια μορφή πνευματικής εξάσκησης για να πετύχω την προσωπική μου φώτιση. «

 

Αυτά δηλώνει στην ιστοσελίδα του ο καλλιτέχνης Shinichi Maruyama, γεννημένος στην Ιαπωνία το 1968 και εγκατεστημένος στη Νέα Υόρκη από το 2003. Η δουλειά του ως ζωγράφου και κυρίως φωτογράφου περιφέρεται γύρω από το πιο ασταθές υλικό που θα μπορούσε να επιλέξει ένας καλλιτέχνης. Το νερό, το οποίο εκτοξεύει μαζί με μελάνι και προσπαθεί να αποτυπώσει την ακριβή στιγμή που τα δυο υγρά συναντώνται. Οι λήψεις του είναι τρομερά γρήγορες – 1/ 7500 του δευτερολέπτου – και το αποτέλεσμα είναι σαν μια καλλιγραφία που γεννήθηκε τυχαία, δεν μπορεί να επαναληφθεί και δεν μπορεί να αξιολογηθεί πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας! Αυτό ακριβώς είναι που τον γοητεύει και κάνει τη δουλειά του ένα ζωντανό παράδειγμα της ιαπωνικής αισθητικής θεώρησης του “Wabi Sabi”, της φιλοσοφίας που υμνεί την ομορφιά των ατελών, εφήμερων, σεμνών και ατελείωτων πραγμάτων.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.