Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

H έννοια της κριτικής σκέψης

Το να προσδιορίσει κανείς με απόλυτη περιεκτικότητα και σαφήνεια την έννοια της κριτικής σκέψης είναι μια δύσκολη υπόθεση. Το πολύπλοκο του ζητήματος αντικατοπτρίζει την άρρηκτη σχέση του κριτικού πνεύματος με τη λογική (βλ. την ικανότητα να εντοπίζουμε λογικές αυθαιρεσίες), τους νόμους των πιθανοτήτων (δηλαδή την πιθανότητα να υπάρχει ένα μοτίβο που να συνδέει γεγονότα άρα την πιθανότητα να συμβεί κάποιο γεγονός με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία), την ψυχολογία (καθώς ο τρόπος που λειτουργεί ο εγκέφαλος έχει περιορισμούς που μπορεί να παραπλανήσουν την αξιολόγηση που κάνουμε σε γεγονότα και επιχειρήματα), αλλά και τον πολιτισμό καθώς οι πολιτιστικές μας αξίες διαστρεβλώνουν πολλές φορές τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Τέλος το κριτικό πνεύμα σχετίζεται με την επικοινωνία, όπως φαίνεται στην ικανότητα να ερμηνεύουμε τη σημασία ενός κειμένου ή την πληροφορία ή την αξία ενός επιχειρήματος. Σε καιρούς κρίσης και εξαιρετικά σύνθετους, όπου οι εύστοχες αποφάσεις είναι πιεστικές, η ανεπτυγμένη κριτική σκέψη είναι μια ικανότητα περισσότερο από ποτέ χρήσιμη και μια αρετή που πρέπει να καλλιεργηθεί στα παιδιά.

Όλα αυτά τα σημεία εξετάζει μια αυστραλέζικη πρωτοβουλία που στοχεύει μέσα από δημιουργικές προσεγγίσεις στην καλύτερη κατανόηση της επιστήμης από την κοινωνία. Με χορηγία από την αυστραλέζικη κυβέρνηση, το Bridge 8 σε συνεργασία με τον δημιουργό κινουμένων σχεδίων και πολυμαθής James Hutson παρουσιάζει μια σειρά από έξι δίλεπτα κινούμενα σχέδια. Απευθύνονται όπως λένε σε παιδιά 8 έως 10 ετών (διατηρούμε κάποιες επιφυλάξεις σχετικά μ’αυτό) αλλά και προς ενήλικες που επιθυμούν να κατανοήσουν τις βασικές έννοιες της λογικής, του επιστημονικού τρόπου σκέψης αλλά και των ψυχολογικών ατοπημάτων στα οποία είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα περιπέσουμε. Τα γραφικά είναι καλά και κατανοητά και το σενάριο μας θύμισε την παρουσίαση που είχαμε κάνει της σειράς Έξι γνωστά παράδοξα σε κινούμενα σχέδια του Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Πηγή: Χ

http://bridge8.wordpress.com/2012/01/30/critical-thinking-animations/

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.