Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ψάρια υπό ακτίνες X

Enchelynassa canina

Τα ψάρια αποτελούν μια πολύ μεγάλη και ιδιαίτερη οικογένεια σπονδυλωτών ζώων προσαρμοσμένων στην υδρόβια ζωή. Η διαμόρφωσή τους, δηλ. ο αριθμός των σπονδύλων, η θέση των πτερυγίων κ.ο.κ., μαρτυρούν σε κάθε περίπτωση την εξελικτική τους πορεία. Ένας τρόπος να προσεγγίσει κανείς αυτή την μακρινή και σύνθετη εξελικτική πορεία είναι μέσω των ακτινογραφιών, μιας τεχνικής που εφαρμόζεται όχι μόνο στην ιατρική αλλά και σε πλήθος άλλων επιστημών όπως είναι η αρχαιολογία. Πέρα από τις εξελικτικές διακυμάνσεις ανάμεσα στα είδη, η τεχνική της ακτινογραφίας επιτρέπει τη συλλογή σημαντικών πληροφοριών για λεπτομέρειες της ζωής του ψαριού όπως είναι οι τροφικές του συνήθειες, τα μοτίβα ανάπτυξης που ακολουθεί, η προσαρμοστικότητα που έχει στις αλλαγές του περιβάλλοντός του.

Η ακτινογραφία αντικατέστησε από το 1895 την παλαιότερη ανάγκη προσεκτικής ανατομίας, μιας μεθόδου που απαιτούσε χρόνο, πολύ υλικό (ένα ψάρι τη φορά) και ήταν καταστροφική για το εκάστοτε δείγμα. Σε αντίθεση, η ακτινογραφία καταγράφει γρήγορα, απλά και οικονομικά και το είδος υπό εξέταση παραμένει ακέραιο.

 

Hippocampus sindonis

 

Η περιοδική έκθεση του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, X-Ray Vision: Fish Inside Out υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Smithonian στην πόλη της Ουάσιγκτον, αποτελείται από 40 τέτοιες εμφανίσεις ακτινογραφιών που πραγματοποίησε η Sandra Raredon για επιστημονικό σκοπό. Συνδέουν μοναδικά την ομορφιά, με την βιολογία και την βιοποικιλία. Από τον ιππόκαμπο μέχρι το προϊστορικό coelacanths που θεωρείτο εξαφανισμένο την ίδια εποχή με τους δεινοσαύρους, αλλά επανεμφανίσθη το 1938, η συλλογή αυτή είναι μια ευκαιρία να κάνει κανείς μια πρωτότυπη περιπλάνηση ανάμεσα στις πιο απίθανες υδάτινες υπάρξεις.

Το σύνολο της έκθεσης  όπως και πληροφορίες για το κάθε είδος μπορείτε να δείτε εδώ.

 

Argyropelecus lychnus
Σχολιάστε το άρθρο

 • Λητώ Σεϊζάνη

  Εκτός από τον ιππόκαμπο, τα άλλα είναι κάπως τρομακτικά, ειδικά το χέλι.

 • Μίνα Καραγιάννη

  Καλησπέρα Λητώ, ακριβώς το ίδιο αισθάνθηκα και εγώ. Επιπλέον, νομίζω ότι κυοφορεί το αρσενικό, οπότε είναι και ιππότης!
  Τελικά ο ιππόκαμπος είναι γλυκούλης μέσα, έξω!
  Ευχαριστώ

 • Φαίδρα Σίμιτσεκ

  Εμένα πάλι μου άρεσε οι λεπτομέρειες του αποτελέσματος και η τεχνική που δεν ήξερα ότι εφαρμόζεται στην ιχθυοβιολογία. Λογικό όμως.

 • Αξίζει το χρόνο σας να ρίξετε μια ματιά σε βίντεο που έχουν προκύψει από μικροτομογράφο σε διάφορα είδη θαλάσσιων οργανισμών στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στην Κρήτη.

  http://www.youtube.com/user/sarsifa

 • Φαίδρα Σίμιτσεκ

  Εντυπωσιακό Biologion! και ευχάριστο το τρισδιάστατο. Μπράβο.
  Για δείγμα ανεβάζω εδώ το βίντεο για τoν αχινό.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.