Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ενάντια στο ψυγείο! | Jihyun Ryou

 fridge

“Shaping Traditional Oral Knowledge–Save Food From The Fridge”

Το ψυγείο (και ο καταψύκτης) είναι μια αρκετά ενεργοβόρα συσκευή καθώς λειτουργεί ασταμάτητα και έτσι αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο μέρος από το συνολικό ρεύμα που καταναλώνει ένα σπίτι. Μπορούμε όμως χωρίς αυτό; Η σχεδιάστρια Jihyun Ryou επινόησε μια σειρά αντικειμένων για την συντήρηση τροφίμων χωρίς ψυγείο: προσάρμοσε με μια κομψή εμφάνιση παλιές τεχνικές συντήρησης από την εποχή που δεν υπήρχε ψυγείο. Ουσιαστικά κάνει μια επιστροφή στο παρελθόν και στη γνώση των πρώτων υλών, όχι μόνο για εξοικονόμηση ενέργειας (και χρημάτων) αλλά επίσης για καλύτερη σχέση με τα τρόφιμα -ώστε να γνωρίζουμε οι ίδιοι πώς να τα συντηρούμε, κάνοντας κόπο για αυτό, πώς να προσέχουμε καλύτερα το τι καταναλώνουμε και να δημιουργούμε λιγότερα απόβλητα.

Προτείνει λοιπόν πέντε δοχεία για τον τοίχο από φυσικά υλικά όπως το ξύλο και το γυαλί, τα οποία μπορούν να συμπεριλαμβάνουν ρύζι και νερό.

Σε ένα κουτί με άμμο τοποθετεί τα λαχανικά όπως είναι τα καρότα και τα φρέσκα κρεμμύδια σε κάθετη θέση και ρυθμίζει το ποσοστό υγρασίας της άμμου ώστε να τα κρατάει φρέσκα περισσότερο καιρό.

Τα φρούτα παράγουν αιθυλένιο, το οποίο επισπεύδει την ωρίμανσή τους όπως και αυτή των λαχανικών που αποθηκεύονται μαζί τους, ενώ αποτρέπει τις πατάτες από το να φυτρώνουν. Η Jihyun Ryou εποφελήθηκε από αυτή τη σχέση και κατασκεύασε ένα ξύλινο κουτί όπου βάζει στο πάνω μέρος μήλα και στο κάτω μέρος τις πατάτες.

Τα κολοκύθια, η μελιτζάνα, το αγγουράκι ονομάζονται λαχανικά αλλά είναι αυστηρώς φρούτα άρα αποθηκεύονται καλύτερα έξω. Στη σωστή υγρασία συντηρούνται καλύτερα οπότε ενσωμάτωσε και μια παροχή νερού.

Μικρά δοχεία με μπαχαρικά με ένα καπάκι εφοδιασμένο στο εσωτερικό τους με ρύζι, φυσικό απορροφητή της υγρασίας, βοηθούνε στο να μην αλλοιώνεται η γεύση και τα συστατικά τους.

Τέλος είναι ένα δοχείο με όνομα “Η αναπνοή των αυγών”. Όπως εξηγεί “Ένα αυγό έχει χίλιους πόρους στο κέλυφός του και από ‘κεί απορροφά μυρωδιές και ουσίες. Καλύτερα είναι να φυλάσσεται εκτός ψυγείου μακριά από άλλα τρόφιμα. Η κατασκευή του περιλαμβάνει και ένα ενσωματωμένο δοχείο με νερό στο οποίο ρίχνοντας μέσα το αυγό αξιολογεί κανείς το πόσο φρέσκο είναι.“

Η ιστοσελίδα της ενθαρρύνει τους αναγνώστες να καταθέσουν άλλες προτάσεις συντήρησης τροφίμων χωρίς ψυγείο. Απλές και χρήσιμες.

Αρχική πηγή: ΧΣχολιάστε το άρθρο

 • Ωραία ιδέα, ωραίο και το «design». Aλλά πρακτικά το βλέπω πολύ δύσκολο. Μόνο τα αυγά, πράγματι δεν χρειάζεται να μπαίνουν στο ψυγείο.

  • Φαίδρα Σίμιτσεκ

   Βρήκα ενδιαφέρον σε κάτι τέτοια κόλπα που μπορείς να εφαρμόσεις με προσωπική πατέντα. Αλλιώς η πρόταση του αυτή καθ’αυτή, είναι για πολύ μικρές ποσότητες, πού να ψωνίζεις κάθε μέρα…

 • Λητώ Σεϊζάνη

  http://rowdykittens.com/2011/01/the-no-refrigerator-challenge/

  Και στον παραπάνω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε για τη ζωή χωρίς ψυγείο – αν και για την Ελλάδα με τους καύσωνες, μου φαίνεται τελείως ανέφικτο. Φυσικά πριν την έλευση του ηλεκτρισμού υπήρχε το «φανάρι», ένα δίχτυ κρεμασμένο απ’το ταβάνι για τον φόβο των ποντικών όπου φύλαγαν το κρέας και άλλα τρόφιμα, ενώ αργότερα υπήρχε το ψυγείο του πάγου και ο απαραίτητος παγοπώλης που έφερνε στα σπίτια τις κολώνες του πάγου. Αλλά δεν νομίζω να θέλουμε να ξαναγυρίσουμε εκεί.

 • Πολύ ενδιαφέρον, αν και κατά την άποψή μου προς το παρόν ουτοπικό για μεγάλη κλίμακα. Τώρα, βέβαια, αν τα επόμενα χρόνια χειροτερέψει τόσο η κατάσταση που είναι αδύνατο να συντηρήσουν τα νοικοκυριά ένα ψυγείο, θα είναι η μόνη λύση.

  Όσον αφορά στο αιθυλένιο, το μήλο είναι ένα φρούτο που το παράγει σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Για το λόγο αυτό αν καμιά φορά πάρετε κάποιο άγουρο φρούτο και θέλετε να ωριμάσει γρήγορα για να το φάτε μία καλή συμβουλή είναι να το κλείσετε μαζί με ένα μήλο σε μία σακούλα, έχοντας πρώτα κάνει μικρές τρύπες με ένα πιρούνι στο μήλο ώστε να απελευθερώνεται ακόμα περισσότερο αιθυλένιο!

 • Γλαυκωψ

  Παρ’ότι χάνομαι με όλες εσάς τις γυναίκες εδώ μεσα θελω να πω ότι ζω χώρίς ψυγείο για παρα πολύ καιρό και όχι για λόγους οικονομίας. άρχισα να μειώνω την χρήση του ηλεκτρικου διότι το περισσότερο παράγεται πια απο πυρινικά εργοστάσια και θεωρώ ότι γινομαι συνυπευθυνος χρησιμοποιόντας αυτο. σιγά σιγά χρησιμοποιω συσκευες ηλιακες με ξύλο και κάθε τι άλλο που δεν χρειάζεται ηλεκτρικό. Θέλω να σας υπενθυμίσω κάτι που μπορεί και να το ξέρετε ήδη ΠΧ το κρέας ψημενο/καπνισμένο στην φωτια και με αλάτι αντέχει και εκτός ψυγείου επίσης αν περάσουν πολλές μέρες τότε η καλύτερη λύση είναι να το βυθίσουμε σε λάδι με θυμάρι ή ρίγανη ή πιπερια και καυτερα μεσα ότι σας ευχαριστεί περισότερο. έτσι αντέχει σχεδόν για πάντα και μένει πολύ πιο καθαρό και γευστικό. επίσης πολλά όλα σχεδόν τα λαχανικά αντέχουν επίσης σε λάδι και σε λεμόνι και σε ξίδι -γνωστές συνταγές και μερικες πολύ πιο νόστιμες και θρεπτικές. το ίδιο συμβαίνει και με τα ψάρια. επίσης όλα τα ΚΑΛΑ τυριά μπορούμε να τα κρατήσουμε σε λάδι. άλλο περίεργο είναι ότι κάποια κρέατα και λαχανικά κρατάνε σε μέλι ή μέλι αναμειγμένο με ξίδι τα οποία μαζί με φρέσκα κάνουν απίθανες σαλάτες και επίσης δίνουν απίστευτη γεύση αν τα βάλουμε πάνω από συντηρημένο σε λάδι καπνιστό κρέας και όλα αυτά μπορουν να γίνουν απιθανα σάντουιτς. δοκιμάστε αυτα σε μικρες ποσότητες για να δείτε τι σας αρέσει περισσότερο. πρόσφατα έφτιαξα ένα τεράστιο λάχανο και καρότα που δεν μπορουσα να το φάω όλο με στιμενο λεμόνι καφτερές πιπεριές αλάτι και μέλι το οποίο το έτρωγα με βρασμένο σιτάρι ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ με συμβουλες ενός παππού.

  • Φαίδρα Σίμιτσεκ

   Καλησπέρα σας!
   Πράγματι λίγοι άνδρες κάνουν το κόπο να σχολιάσουν τα κείμενά μας παρ’όλο που η θεματολογία μας δεν είναι αμιγώς γυναικεία. Οπότε σας καλωσορίζουμε!
   Ενδιαφέρον έχουν αυτά που λέτε. Πολλά τα ξέρουμε και τα έχουμε ξεχάσει.
   Είχα φτιάξει πέρυσι λεμόνια κομμένα στα τέσσερα με χοντρό αλάτι και χυμό λεμονιού (ποσότητες για ένα χρόνο). Αφού τα αφήσεις 3-4 εβδομάδες να επωαστούν είναι έτοιμα προς χρήση (αφαιρείς την εσωτερική σάρκα και κρατάς τη φλούδα που προσθέτεις σε κοτόπουλο για πιάτα κατσαρόλας). Μια νοστιμότατη συνταγή από το Μαρόκο.
   Το θέμα της χρήσης ηλεκτρικού, της παραγωγής του από πυρηνικό εργοστάσιο όπως και αυτό της συμβολής μας στην παραγωγή του CO2 είναι σύνθετα και επιζητούν συνειδητοποιημένες αποφάσεις και επιλογές (π.χ. Λιγότερη και διαφορετική κατανάλωση). Μπράβο σας που το καταφέρνετε.

 • Pingback: Ενάντια στο ψυγείο « Λυκάων.. Αυτάρκεια, Bushcraft, επιστροφή στις ρίζες...

 • Pingback: Τo παλαιό ψυγείο - People & Ideas

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.