Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Η Βίκυ Μοσχολιού ερμηνεύει πρώτη τα "Λαϊκά Προάστια" το 1979

Στο Musicpaper.gr διαβάσαμε πως στα αρχεία της ΕΡΤ, βρέθηκε μια ερασιτεχνική ηχογράφηση, όπου η Βίκυ Μοσχολιού ερμηνεύει κάποια ακυκλοφόρητα τότε κομμάτια του Ηλία Ανδριόπουλου, τα οποία αργότερα μπήκαν στον δίσκο «Λαϊκά Προάστια» του 1980, τραγουδισμένα από την Σωτηρία Μπέλλου. Η ηχογράφηση είναι από μια συναυλία του Η. Ανδριόπουλου, το 1979, στην οποία εκτός από τη Μοσχολιού συμμετείχαν και πολλά μεγάλα ονόματα της εποχής, όπως ο Ζαμπέτας, η Μπέλλου, ο Α. Καλογιάννης. Οι πληροφορίες του κειμένου είναι ενδιαφέρουσες και η φωνή της Μοσχολιού, πάντα, συγκλονιστική!

 

Το Musicpaper παρουσιάζει ένα μοναδικό ντοκουμέντο από το προσωπικό αρχείο του συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου όπως παρουσιάστηκε στην εκπομπή του Σιδερή Πρίντεζη «Στιγμές Αρχείου» από την συχνότητα του Δεύτερου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Πρόκειται για μια ερασιτεχνική ηχογράφηση από μια μεγάλη συναυλία στο γήπεδο του Παναθηναϊκού τον Ιούλιο του 1979 του Ηλία Ανδριόπουλου στην οποία συμμετείχαν η Βίκυ Μοσχολιού, η Σωτηρία Μπέλλου, ο Γιώργος Ζαμπέτας ο Αντώνης Καλογιάννης, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Νίκος Δημητράτος και ο Αριστείδης Μόσχος.

Στην συναυλία αυτή ο συνθέτης συστήνεται στο Αθηναϊκό κοινό λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του ιστορικού πλέον δίσκου του «Γράμματα στο Μακρυγιάννη» (Lyra,1979) σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου και του Μιχάλη Μπουρμπούλη.

Πέραν από την παρουσίαση τον τραγουδιών του καινούριου δίσκου με τη φωνή της Άλκηστις Πρωτοψάλτη και του Αντώνη Καλογιάννη, ο Ηλίας Ανδριόπουλος θα παρουσιάσει και τέσσερα ανέκδοτα, τότε, κομμάτια με τη φωνή της Βίκυς Μοσχολιού από την επερχόμενη δουλειά του πάνω σε στίχους του Μιχάλη Μπουρμπούλη Λαϊκά προάστια (Lyra,1980) τα οποία ερμήνευσε στο δίσκο η Σωτηρία Μπέλλου. Να προσθέσουμε ότι η συναυλία αυτή ήταν η αιτία να γνωριστεί ο Ηλίας Ανδριόπουλος με τη Σωτηρία Μπέλλου ή οποία πήγε να τον τιμήσει ερμηνεύοντας τέσσερα λαϊκά τραγούδια και εκείνο το βράδυ ο συνθέτης της πρότεινε να συνεργαστούν.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Σωτηρίας Μπέλλου στην εκπομπή Μουσικές Συναντήσεις του Δευτέρου Προγράμματος στα τέλη της δεκαετίας του 80 με παρουσιαστή στον Ηλία Ανδριόπουλο:

«Δύο από τα τραγούδια του δίσκου, το Μην κλαις και η Πλατεία Βάθης έγιναν τα μεγαλύτερα σουξέ όλων των εποχών, κατά τη γνώμη τη δική μου. Έχω τραγουδήσει χιλιάδες τραγούδια, χιλιάδες σουξέ μεγάλων συνθετών, διαφόρων συνθετών και παλαιών και καινούριων αλλά τα τραγούδια αυτά από τα «Λαϊκά προάστια» του Ηλία Ανδριόπουλου ήταν για μένα.. τα δύο.. η μάλλον το πρώτο, το Μην κλαις είναι το μεγαλύτερο σουξέ από τα χιλιάδες τραγούδια που έχω τραγουδήσει.»

Ακολουθεί ηχογράφηση με τέσσερα τραγούδια από τα Λαϊκά προάστια τα οποία ακούγονται για πρώτη φορά με την φωνή της Βίκυς Μοσχολιού από τη συναυλία στο γήπεδο του Παναθηναϊκού το 1979. Τα κομμάτια που ακούγονται είναι: Πλατεία Βάθης, Είπα να σου στείλω, Κάποιο βράδυ τ’ όνειρό μου και το Μην κλαις.

 

Σχολιάστε το άρθρο

 • Μίνα Καραγιάννη

  Βλέποντας το εξώφυλλο του δίσκου σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραία ιδεα να φτιάξεις ένα άρθρο για τα εικαστικά εξώφυλλα των δίσκων βιβυλίου.
  Θα είχαμε πολλά να μάθουμε για μια εποχή που αρχίζει να γίνεται μακρινή χρονικά αλλά και τεχνολογικά.
  Τι λες?

 • Πολύ ωραία ιδέα Μίνα! Δύσκολο εγχείρημα βέβαια, γιατί είναι άπειρα, αλλά θα το κοιτάξω το θέμα.

 • Μίνα Καραγιάννη

  Καλημέρα.
  Καταλαβαίνω και συμφωνώ. Μπορεί όμως κανείς να το περιορίσει σε δεκαετία, εληνικά ή αλλοδαπά, κλπ.

 • Πολύ ωραία, λιτή, συγκινητική ερμηνεία. Ακούγοντάς την νοιώθει κανείς θλίψη και παράπονο,αν θυμηθεί πόσοι αλαζόνες και επηρμένοι νεοέλληνες έπιασαν στο στόμα τους αυτά τα άγια τραγούδια. Τώρα πια θα επιστρέψουμε -όσοι το αξιωθούμε, να το λέμε κι αυτό- σ’ αυτά τα παραπεταμένα κειμήλια, σαν δαρμένα παιδιά που χώνονται στην αγκαλιά αυστηρής μα δίκαιης μάνας.

 • @NEFELH «λιτή και συγκινητική» …ακριβώς αυτά ήταν τα πιο σπουδαία χαρίσματα της φωνής της Μοσχολιού.

 • Νίκος Κυράτσης

  Βίκυ Μοσχολιού, ο θηλυκός Μπιθικώτσης, κατά τον ίδιο τον Σερ Μπιθί, τη Φωνή της Ρωμιοσύνης! Ο Σερ σε μια συνέντευξή του, ερωτηθείς σε σχέση με τον Στέλιο Καζαντζίδη, απάντησε, ως γνωστός θυμόσοφος, ότι, ο Στέλιος είναι η Ρωσία και αυτός η Αμερική, και στη συνέχεια στην απορία-ερώτηση του δημοσιογράφου, ποια είναι η Κίνα, αυτός είπε, η Μοσχολιού! Το 2005 έφυγε ο Σερ και μετά λίγους μήνες πήγε να τον συναντήσει η Βίκυ…..

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.