Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Mario Giacomelli

Από τον θάνατό του τον Νοέμβριο του 2000, ο Mario Giacomelli έχει ανακηρυχθεί ένας από τους πιο ιδιαίτερους, από  καλλιτεχνική άποψη, φωτογράφους του εικοστού αιώνα. Αυτοδίδακτος, είναι γνωστός για τις τολμηρές συνθέσεις του που απαθανάτισαν τη ζωή και τα τοπία της νότιας Ιταλίας.

Χρησιμοποίησε καινούργιες για την εποχή προοπτικές, παράλληλα με πρωτότυπη τεχνική στην έκθεση και στην εκτύπωση. Είχε πάντα θέμα την πόλη όπου γεννήθηκε, τη Σενιγκάλλια, και τα περίχωρά της.  Το αποτέλεσμα είναι εικόνες που συγκρίθηκαν συχνότερα με πίνακες ζωγραφικής παρά με άλλες φωτογραφίες.

Το 1960 του ανατέθηκε από την Καθολική Εκκλησία να αποτυπώσει τις ζωές των νέων ιερέων στα σεμινάρια. Οι pretini του (νεαροί ιερείς) είναι εντυπωσιακοί, η σειρά απο ποιητικές εικόνες αποτελεί το πιο διάσημο κομμάτι του έργου του. Ο τίτλος της, Ιo non ho mani che mi accarezzino il volto (Δεν υπάρχουν χέρια να χαϊδέψουν το προσωπό μου) προέρχεται από ένα ποίημα του Πατρός David Maria Turoldo (1948) και αναφέρεται στην αυστηρή μοναστική ζωή. Ο Τζακομέλλι τράβηξε τις περισσότερες λήψεις τον χειμώνα και εκμεταλλεύθηκε το χιόνι ώστε να δημιουργηθεί μια δυνατή αντίθεση με τα σκούρα ράσα.

Έγινε γνωστός εκτός συνόρων όταν συμμετείχε στην έκθεση «Τhe Land» στο Albert Museum το 1975 στο Λονδίνο.

Αντιμετώπιζε τα τοπία σαν να ήταν άνθρωποι, και πιο συγκεκριμένα, πρόσωπα.

Καμμιά εικόνα δεν μπορεί να είναι “πραγματικότητα” διότι η πραγματικότητα συμβαίνει μόνο μια φορά, μπροστά στα μάτια μου.” Mario Giacomelli

Μουσική:  Ελένη Καραΐνδρου


H Ira είναι φωτογράφος και μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τη δουλειά της εδώ.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.