Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Η εμπειρία των μαθηματικών

Experiencing maths

Το Experiencing Maths είναι μια εικονική έκθεση που δημιουργήθηκε και πραγματοποιήθηκε από τον Έλληνα Αλέξανδρο Κ. Μακαριγάκη (Unesco-Windhoeck) με τη συνεργασία της Unesco και άλλων φορέων.

Ο στόχος της έκθεσης είναι η απομυθοποίηση των μαθηματικών, το να δείξει δηλαδή ότι δεν είναι μόνο μια αφηρημένη ύλη αλλά ένας τομέας που έχει ισχυρούς δεσμούς με την καθημερινή ζωή, οδηγεί σε πολλά επαγγέλματα και παίζει πρωτεύοντα ρόλο στον πολιτισμό, στην ανάπτυξη και την πρόοδο. Έτσι, στις 200 διαφορετικές προτάσεις που περιλαμβάνει, τονίζεται ο πειραματικός χαρακτήρας των θεμάτων, ενθαρρύνεται η δοκιμή, η επινόηση υποθέσεων που μπορούν να επιβεβαιωθούν, ή να αποδειχθούν, και πιο γενικά ενθαρρύνεται ο στοχασμός πάνω στις μαθηματικές ιδιότητες. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και σε όποιον ενδιαφέρεται για τα μαθηματικά και για τις επιστήμες γενικά.

Τα θέματα περιλαμβάνουν ενότητες όπως: “διαβάζω τη φύση” (π.χ. εξερεύνηση των φράκταλς στη φύση), “συνδέομαι” (π.χ. ακολουθώ το περίγραμμα διαφόρων σχημάτων με μια γραμμή), “υπολογίζω” (π.χ. υπολογίζω την προπαίδεια του 9 με τα δάκτυλα) κτλ. Κάθε θέμα περιλαμβάνει μια διαδραστική εισαγωγή, πειράματα για τους μαθητές, επεξηγήσεις και ιστορικές νύξεις, αναφορά σε ορισμένα σχετικά επαγγέλματα, υπερ-συνδέσμους και έναν φάκελο σε pdf με βοηθήματα.

Επειδή η έκθεση σχεδιάστηκε για τις χώρες του Νότου και με το σκεπτικό να μην διευρυνθεί το τεχνολογικό χάσμα Βορρά-Νότου, τα πειράματα που προτείνονται μπορούν να γίνουν ως επί το πλείστον χωρίς σύνδεση, με το κεφάλι, τα χέρια, χαρτί, μολύβι, χαρτόνια ή ξύλα ή πλεξιγκλάς, σύρμα και καρφιά και με βάση ένα αρχείο pdf. Το υλικό διατίθεται στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και πορτογαλικά.

Σχολιάστε το άρθρο

  • ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!! Έπαθα γερή πλάκα! Τόσο καιρό τάχα προσπαθώ να ασχοληθώ, να κατανοήσω, να πειραματιστώ και να δώσω σε άλλους να καταλάβουν (συναδέλφους, στα παιδιά μου) τα φράκταλ της φύσης, τα μη γραμμικά δυναμικά συστήματα στον άνθρωπο, από μια τυχαία αρρυθμία έως τη διακλάδωση των βρόγχων στον πνεύμονα και έρχεται αυτό το site να μου ανατρέψει τη φαινομενική δυσκολία. Μιλάμε για ζημιά! Κοίτα να δεις πώς μπορεί κάποιος με μυαλό και γνώση να κάνει το χάος και την πολυπλοκότητα, παιχνίδι για Σαββατοκύριακο. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην παίξουμε με τα πιτσιρίκια με τα καλειδοσκόπια!(εκτός να υποκύψω σε καμιά ποδηλατάδα, μιας και ήρθαν ζέστες). Μπράβο Φαίδρα και λοιπό P&I, έξοχο, ασύλληπτο. Ρε τι είναι η ζωή, Little questions, great
    problems!

  • Φαίδρα Σίμιτσεκ

    Makailer, πολύ χαίρομαι τον ενθουσιασμό σου. Είναι καταπληκτική πρόταση και μακάρι να βρει το δρόμο της και ‘δω στην Ελλάδα.

    Δες την αναφορά που έβαλα για το καινούργιο τέκνο της Monboot (είναι στα σχόλια). Θα σου αρέσει πολύ σαν κόνσεπτ και τα παιδιά σου θα δουν τη λατινική αλφάβητο με άλλο μάτι.

    Καλή σου μέρα!

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.