Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η Σελήνη

 

Η Σελήνη είναι ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης και ο πέμπτος μεγαλύτερος του ηλιακού συστήματος με μια διάμετρο περίπου 3.500 χιλιομέτρων. Η δημιουργία της παραμένει ακόμα αμφιλεγόμενο επιστημονικό ζήτημα. Αρκετοί μηχανισμοί έχουν προταθεί σχετικά με τον σχηματισμό της πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, όπως είναι η αποκοπή της Σελήνης από τον φλοιό της Γης από μεγάλες φυγόκεντρες δυνάμεις, η βαρυτική σύλληψη μίας προσχηματισμένης Σελήνης, η συν-δημιουργία της Γης και της Σελήνης από κοινού στον αρχέγονο δίσκο προσαύξησης, και ο πιθανότερος μηχανισμός που είναι η σύγκρουση ενός πλανήτη στο μέγεθος του Άρη με τη νεαρή Γη. Σε αυτή την περίπτωση, μετά την σύγκρουση τα σωματίδια που εκτινάχθηκαν στο διάστημα τέθηκαν σε τροχιά γύρω από την Γη και στο τέλος σχημάτισαν την Σελήνη. Παραμένει επίσης μυστήριο για πιο λόγο η αόρατη πλευρά της Σελήνης από την Γη είναι τόσο διαφορετική από την ορατή.

Μια εντυπωσιακή προσομοίωση της εξέλιξης της Σελήνης σε 2 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα πραγματοποιήθηκε από το κέντρο της NASA και δόθηκε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα μέσω του παρακάτω βίντεο. Καταγράφει τις διάφορες μορφές που πήρε ο δορυφόρος της Γης στην διάρκεια της ιστορίας του. Μια συναρπαστική προσέγγιση από το Goddard Space Flight Center της NASA με εικόνες που συνέλεξε το σεληνιακό ρομπότ Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) από το 2009. Μια αφήγηση που περιλαμβάνει εντυπωσιακές εκρήξεις όπως αυτή που οδήγησε στη δημιουργία της τεράστιας λεκάνης του Νοτίου ημισφαιρίου Aitken, διαμέτρου 2.500 χιλιομέτρων και βάθους 13 χιλιομέτρων, περιόδους ακατάπαυστου βομβαρδισμού από μετεωρίτες, αλλαγή μορφής, και δημιουργία κρατήρων ιδιαίτερης μορφολογίας στην επιφάνειά της.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την γεωγραφία της Σελήνης αξίζει να δείτε το ακόλουθο βίντεο που περιλαμβάνει και αφήγηση.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.