Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Barry Feinstein

Ο Μπάρυ Φαϊνστάιν ξεκίνησε το 1955 σαν βοηθός στο Life Magazine και ύστερα στην Columbia όπου φωτογράφιζε αστέρια του κινηματογράφου όπως Judy Garland, Steve McQueen, Jayne Mansfield, Charlton Heston, Marlene Dietrich και άλλους.  Αλλά βρήκε πραγματικά τον δρόμο του φωτογραφίζοντάς τους έξω από τα πλατώ, στην πραγματική ζωή τους.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, γυρίζει η τύχη του και του χαμογελάει όταν γνωρίζει τον Bob Dylan. O Albert Grossman που τους συστήνει δεν είναι άλλος από τον μάνατζερ  του τραγουδιστή και πολύ καλός φίλος του Feinstein.  Εκείνος είναι που θα τον γνωρίσει αργότερα στη δεύτερη γυναίκα του, Mary Travers, από το συγκρότημα Peter, Paul & Mary.

Peter, Paul & Mary – «Blowin in the wind» song

Το 1966, ο Φαϊνστάιν καλύπτει το Electric Tour (τότε που ο Dylan από τροβαδούρος έγινε rock’n’ roller) και οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκειά του, έμειναν στην ιστορία ως οι δημοφιλέστερες του τραγουδιστή.  Μία απ’αυτές βρίσκεται στο εξώφυλλο του δίσκου The Times They Are A-Changin ενώ μια άλλη ξαναβγήκε το 2005 για την αφίσα του ντοκυμανταίρ της ζωής του Ντύλαν No direction Home.

Το 1974, ξαναφεύγουν μαζί διασχίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει πει: “ο Μπόμπυ ήταν εύκολο μοντέλο. Είναι πράγματι πιο εύκολο να φωτογραφίζεις μουσικούς παρά αστέρια του κινηματογράφου. Δεν είναι τόσο κουμπωμένοι.»

Για τον φωτογράφο που φημολογείται ότι έχει κάνει 500 εξώφυλλα δίσκων, μπορούμε να ξεχωρίσουμε ακόμα ένα των Rolling Stones, το Beggar’s Banquet (1968)

και του George Harrison All things must pass (1970) -το πρώτο του LP μετά την διάσπαση των Beatles.Είναι και μία φωτογραφία της Janis Joplin που τραβήχτηκε  to 1971 μία μέρα πρίν πεθάνει, και υπάρχει στον τελευταίο της δίσκο Pearl.

Το 2008 εκδίδει ένα βιβλίο με κάποιες ξεχασμένες εικόνες και ποιήματα του Ντύλαν. Στον πρόλογο, ο Φαϊνστάιν διηγείται τα περιστατικά μιάς διαδρομής που έκανε με μία Rolls Royce μαζί με τον Ντύλαν πρίν εκείνος γίνει γνωστός. «Δεν ήταν δουλειά, μόνο μια χάρη. Ο κ. Γκρόσμαν είχε αγοράσει το αυτοκίνητο στην Καλιφόρνια και το χρειαζόταν ανατολικά.«

Στην ερώτηση «Ποιά είναι η καλύτερη πλευρά της δουλειάς για σας;»  απάντησε “Να ταξιδεύω, να αναλαμβάνω μεγάλες παραγγελίες για διάφορα έργα, εξώφυλλα δίσκων, ιστορίες. Γνωρίζετε ότι ο Ντύλαν και ‘γω διασχίσαμε όλη τη χώρα μαζί οδηγώντας; Ήταν μια φοβερή περιπέτεια. «

H Ira είναι φωτογράφος και μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τη δουλειά της εδώ.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.