Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις;

Οι φετινοί νικητές του ετήσιου διαγωνισμού International Science & Engineering Visualization Challenge που διοργανώνει το περιοδικό Science, αντιπροσωπεύουν ό,τι καλύτερο στην απεικόνιση επιστημονικών δεδομένων, θεωριών και ιδεών. Περιλαμβάνει εικονογραφήσεις, πληροφοριογραφημάτα (infographics), φωτογραφίες και βίντεο. Αποφασίσαμε να σας δείξουμε μερικά από τα βραβευμένα έργα για να αξιολογήσετε από μόνοι σας την εκπαιδευτική αξία τους και να σας πείσουμε για άλλη μια φορά ότι η ομορφιά της φύσης εκφράζεται σε πολλά επίπεδα -μακροσκοπικά, μικροσκοπικά ακόμα και νανοσκοπικά!

Δείτε λοιπόν μια διατομή του οφθαλμικού λοβού ποντικού που έκανε ο νευρο-επιστήμονας Bryan Jones του Πανεπιστημίου της Utah στο Salt Lake City. Η πολυχρωμία που βλέπετε προκύπτει απ’την επιλεκτική χρώση -βάση του μεταβολισμού- των 70 διαφορετικών τύπων κυττάρων που διαθέτει το μάτι του ποντικού! Αλλά δεν είναι αυτό τίποτε δίπλα στα 200 διαφορετικά είδη κυττάρου που υπάρχουν στο μάτι του ταπεινού ψαριού που λέγεται χρυσόψαρο…

 

 

Η παραπάνω φωτογραφία είναι μια μεγέθυνση επί 800 φορές των τριχοειδών που επιστρώνουν την επιφάνεια μικρών αγγουριών σε ανάπτυξη και που φαίνονται με γυμνό μάτι σαν μια λεπτή χνουδωτή στρώση. Η άκρη της κάθε τρίχας καταλήγει σε μια μύτη αρκετά αιχμηρή ώστε να τρυπήσει το στόμα των θηρευτών, ενώ η βολβοειδής βάση περιέχει τοξικά μόρια, με πικρή γεύση ονόματι cucurbitacins. (φωτογραφία του Robert Rock Belliveau).

 

Είναι μια εικονογράφηση καρκινικών κυττάρων που φιλοτέχνησε η Emiko Paul. Χρησιμοποίησε ένα software για 3D σχεδίαση, το χρωμάτισε με Adobe Photoshop και βασίστηκε σε πραγματικές μικροσκοπικές απεικονίσεις καρκινικών κυττάρων του μαστού. Η εικόνα καταφέρνει να αποδώσει το δραματικό και επιθετικό του θέματος: τα καρκινικά κύτταρα είναι τα ροζ κύτταρα με τα πλοκάμια. Βρίσκεται όμως σε πράσινο χρώμα και σχήμα ωοειδές ένα εν δυνάμει όπλο καταπολέμησης της νόσου -ένα αντίσωμα που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Alabama, ονόματι TRA-8-. Το αντίσωμα αυτό αναγνωρίζει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη στην επιφάνεια καρκινικών κυττάρων, γεγονός που δείχνει να ενεργοποιεί αποτελεσματικά τη διαδικασία απόπτωσης του καρκινικού κυττάρου.

 

Τέλος, δείτε και άλλη μια εικονογράφηση νανο-δομών που έκανε ο γραφίστας Joel Brehm. Βασίστηκε στη δουλειά του μηχανικού Yongfen Lu, του Πανεπιστημίου της Nebraska, ο οποίος ανέπτυξε νέες μεθόδους για να δημιουργήσει λεπτούς σωλήνες από άνθρακα, με απόλυτα διαβαθμιζόμενη διάμετρο. Αυτές οι δομές σχεδιάστηκαν για να βελτιώσουν τη λειτουργία πολλών ηλεκτρονικών μηχανημάτων όπως ραδιόφωνα και αισθητήρες. Για να δώσει την αίσθηση του εξαιρετικά μικρού, ο Brehm παρομοίωσε την εικόνα με μια φωτογραφία- αποτέλεσμα ηλεκτρονικής μικροσκοπίας: μια κοκκώδης υφή, τα άκρα των σωλήνων πιο διαφανή από το μέσον, έκαναν τη ζητούμενη διαφορά.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.