Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Wolfgang Volz

Ένας φωτογράφος δεν μπορεί να μας είναι αδιάφορος όταν καταφέρνει να έχει 35 χρόνια συνεργασία με μεγάλους καλλιτέχνες, δεν είναι κάτι συνηθισμένο… αλλά συνεργασία δεν σημαίνει αποκλειστικότητα, κι έτσι έχουμε τις δύο πλευρές του Wolfgang Volz.

Στην πρώτη πλευρά και πιο προσωπική ίσως, να δούμε την τελευταία δουλειά του, το Manmade Planet που μας δείχνει τοπία της Αμερικής και τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του, εικόνες με έντονα κοντράστ, όπου σχεδόν θέλουμε να ψάξουμε να βρούμε ένα ελάττωμα!

Στην δεύτερη πλευρά βρίσκουμε την αποκλειστικότητα! Είναι ο μόνος φωτογράφος που φωτογραφίζει απο το 1972 τα εφήμερα έργα του Christo και της γυναίκας του Jeanne-Claude. Αν δεν τους γνωρίζετε να αναφέρω μόνο την βασική φιλοσοφία τους: «Δεν θα κάνω κανένα έργο τέχνης που να έχει κάποιο σκοπό« – ChristoΟ Βόλφγκανγκ έγινε σταδιακά αναπόσπαστο κομμάτι του έργου τους. Συμμετέχει μαζί με το δημιουργικό ζευγάρι και στα πρώτα στάδια της διαδικασίας του κάθε έργου. Για παράδειγμα, από το 1983 υπήρξε υπεύθυνος των υφασμάτων, του συντονισμού και της φωτογράφισης των διαφόρων διαδικασιών. «Το σύνολο της τεχνικής συμμετοχής είναι απλώς το αποτέλεσμα του ενδιαφέροντός μου για τα τεχνικά πράγματα…» Η χημεία μεταξύ των τριών καλλιτεχνών επιτρέπει εκπληκτικά αποτελέσματα και είναι ανάλογη με την ομαδική συμμετοχή στο ίδιο το έργο και στα κριτήρια επιλογής του φωτογραφικού υλικού.

Mαζί με τον Κρίστο και την Ζαν-Κλωντ, ο Βόλφγκανγκ παίρνει την θέση ενός πολύτιμου μεσάζοντα που δεν έχει δικαίωμα να αποτύχει, μόλις τελειώσει ένα απο τα φαντασμαγορικά έργα του ζευγαριού και πρίν «χαλάσει», ανάμεσα στην προσωρινή και την αιώνια στιγμή. Λέει για την ευθύνη της ανάθεσης  “Όλα τα έργα είναι πάρα πολύ ανθρώπινα, με την έννοια ότι αποτελούν πάντα είδος υπό εξαφάνιση.

(στα γερμανικά)

H Ira είναι φωτογράφος και μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τη δουλειά της εδώ.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.