Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Το Έβερεστ

Από το 1920, το Έβερεστ και οι ακραίες κλιματικές του συνθήκες προσελκύουν του ορειβάτες. Η πιο ψηλή κορυφή του κόσμου πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στα σύνορα μεταξύ  Νεπάλ και Κίνας, βαφτίστηκε έτσι από τους Δυτικούς το 1865. Ο Βρετανός Georges Mallory είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που πάτησε το πόδι του στις πλαγιές του αλλά βρήκε εκεί το θάνατο το 1924 μετά από τις τρεις ευρωπαϊκές προσπάθειες αναρρίχησης στην κορυφή. Πρώτοι το κατάφεραν το 1953 οι Edmund Hillary και ο ντόπιος από το Νεπάλ Tensing Norgay.

Η παραπάνω εικόνα πάρθηκε τον Ιανουάριο του 2012 και δείχνει τα φυσικά χρώματα του τοπίου του όρους Έβερεστ. Μας τη χαρίζει ο δορυφόρος Πλειάδες με εξαιρετικά υψηλή ανάλυση. Η καθαρότητα της ατμόσφαιρας συμβάλλει στο να περιεργαστεί κανείς τη μορφολογία του Έβερεστ: η κορυφή σε σχήμα τετραέδρου με τα ευθύγραμμα αντερείσματα και τις τρεις πλευρές στα νοτιοδυτικά, ανατολικά και βόρεια που είναι και η δυσκολότερη για αναρρίχηση. Θα προσέξετε επίσης τις λεπτομέρειες των «γλωσσών» των παγετώνων και των παγωμένων κοιλάδων.

Είναι μεγάλη η αντίθεση μεταξύ των χιονισμένων περιοχών και αυτών που είναι μόνο γυμνός βράχος. Σε αυτό το ύψος ο αέρας είναι αραιός και η έλλειψη οξυγόνου, οι δυνατοί άνεμοι και οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν την ανάπτυξη χλωρίδας ή πανίδας. Ο μήνας Ιανουάριος είναι εξάλλου και ο πιο κρύος μήνας του χρόνου, με θερμοκρασίες που φτάνουν τους -60°C στην κορυφή. Οι συνθήκες γίνονται καλύτερες τον Μάιο, γι’ αυτό και οι ορειβάτες επιχειρούν τότε τις πρωτιές τους ακόμα και αν υπάρχουν συχνά απρόβλεπτες χιονοθύελλες.

Δείτε και μια τρισδιάστατη απεικόνιση

Everest 3D – 3D RealityMaps from 3D RealityMaps on Vimeo.

 

Τo θέμα είδαμε εδώ.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.