Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Στα άδυτα τoυ σπάνιου Σταθμού Πελοποννήσου

Αναδημοσιεύουμε μια ανάρτηση που διαβάσαμε στο μπλογκ Athensville η οποία παρουσιάζει με 30 φωτογραφίες τον πανέμορφο αλλά εγκαταλελειμμένο Σιδηροδρομικό Σταθμό Πελοποννήσου, που είναι κλειστός εδώ και πολλά χρόνια. Ο σταθμός  αυτός είναι κτίσμα του Ερνστ Τσίλλερ και αποτελεί διατηρητέο κτίριο ιδιαίτερης αρχιτετονικής αξίας. Eίναι μικρογραφία με μικρές διαφοροποιήσεις του Σιδηροδρομικού Σταθμού Σιρκετσί της Κωνσταντινούπολης.


Η πόρτα, πραγματικά βαριά, με δυσκολία άνοιξε. Επιτέλους μετά από χρόνια μέσα στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Πελοποννήσου. Κλειστός εδώ και 7 χρόνια, μη δίνοντάς του σημασία όταν έπρεπε, ο σταθμός είχε χτιστεί στο μυαλό μου σαν ένα πολύ ξεχωριστό μέρος και η λαχτάρα να τον δω από μέσα και να διατηρήσω αυτή την αίσθηση μεγάλη. Ευτυχώς η σκέψη μου δικαιώθηκε.

Το εσωτερικό του σταθμού σου υποβάλλει ακαριαία μα και γλυκά την ατμόσφαιρα. Εντελώς ανέγγιχτο το κτίριο από τις αρχές του 1912 όταν πρωτοχτίστηκε, με τις μπορντούρες στους τοίχους σε μπορντο νεοκλασσικί, τους πολυελαίους, τις ψηλές ξύλινες πόρτες, τα χοντρά αθάνατα πλακάκια με τα γεωμετρικά σχήματα, τα καμπύλα παγκάκια, τα κιόσκια των σταθμαρχών και πληροφοριών, η εκπληκτική σύνθεση του γκισέ με το ένθετο παλιό ρολόι, ένα σκαλιστό ξύλινο αριστούργημα απίστευτης σπανιότητας, οι παλιές ταμπέλες και όλα αυτά λουσμένα με το μοναδικό φως που δίνουν τα κεχριμπαρένια τζάμια.

Η κάμερα καταγράφει σε 30 φωτογραφίες την ομορφιά αυτού κτιρίου, το τρομερό κρίμα να μένει αναξιοποίητο, μιας και θα μπορούσε να γίνει μια θελκτική εστία πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πόλη.

[διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου και δείτε τις υπόλοιπες φωτογραφίες στην πρωτότυπη ανάρτηση]

Το εμβληματικό σημείο του Σταθμού, το κουβούκλιο έκδοσης των εισιτηρίων

Πολύ ωραία γραφιστική της περιόδου στις ταμπελίτσες.

Το μπορδοροδοκόκκινο το νεοκλασσικί στα ταβάνια, δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο χρώμα τελικά καταλληλότερο της ατμόσφαιρας.

Περίτεχνα κιγκλιδώματα στον γκισέ

Το χαρακτηριστικό αθηναϊκό πλακάκι των νεοκλασσικών της Αθήνας

Πόμολο με σχεδιασμό φτερού, εμφανής σύνδεση με τον Ερμή και το ταξίδι εν γένειΣχολιάστε το άρθρο

 • ραιδεστινος θεόδωρος

  Ειναι ωραία να πηγαίνεις πίσω για να εκτιμάς το παρελθόν απόπου προέρχεσαι

  • Φαίδρα Σίμιτσεκ

   Ναι. Μια προσπάθεια που υποτιμάται συχνά και όμως έχουμε ανάγκη απ’το παρελθόν.Καλημέρα!

   • Ραιδεστινός Θόδωρος

    Σωστη σκέψη εαν θυμηθούμε οτι Εαν δεν γνωρίσεις το παρελθόν σου Δεν θα δεις
    ΠΟΤΕ το μέλλον σου……..
    Συμπληρωματικά να προσθέσω κάτι κοντινό του Πλάτωνα
    Απ’ όλες τις νίκες Πρώτη και Άριστη είναι.. Να νικά κανείς τον εαυτό του¨.

 • Μενης

  Ο χωρος πολυ ομορφος και εμπνεει!
  Προτεινω να γινει βιβλιοθηκη !

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.