Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Θαλάσσια ρεύματα σαν έργο του Βαν Γκόγκ

Ένα πανέμορφo και πρωτότυπo κινούμενo σχέδιo δημιούργησε η NASA Scientific Visualization Studio με θέμα τα επιφανειακά ρεύματα των ωκεανών ανά τον κόσμο. Ονομάζεται Perpetual Ocean (Αιώνιος ωκεανός) και είναι μια 20λεπτη ταινία χωρίς σχόλια και πληροφορίες που μπορείτε να δείτε εδώ και σε τρέϊλερ τριών λεπτών παρακάτω. Παρουσιάζει τη σύνθεση που έγινε πάνω στις πληροφορίες, οι οποίες συνελέγησαν μέσω δορυφόρων κατά τα έτη 2006 και 2007, στα πλαίσια του προγράμματος ECCO2 (Estimating the Circulation and Climate of the Ocean, Phase 2). Το πρόγραμμα αυτό έχει στόχο να συνθέσει δεδομένα των ωκεανών και των παγωμένων επιφανειών τους ώστε να κατανοηθούν καλύτερα οι ιδιότητές τους στη μεταφορά ζέστης, απορρόφησης και απόλυσης άνθρακα κτλ και τελικά στη διαμόρφωση του παγκόσμιου κλίματος. Η περίπτωσή μας απεικονίζει αποκλειστικά τα επιφανειακά υδάτινα ρεύματα ανά τη Γη. Οι άσπρες γραμμές που στροβιλίζονται αδιάκοπα αντιπροσωπεύουν τα ρεύματα ενώ οι μπλε αποχρώσεις λειτουργούν σαν ένα βαθύμετρο -όσο πιο βαθύ είναι κάποιο σημείο τόσο πιο σκουρόχρωμες είναι- με άλλα λόγια αποτελούν μια τοπογραφία των ωκεανών.

Είτε δείτε το βίντεο σαν έργο τέχνης γιατί σας θυμίζει τη ζωγραφική του Βαν Γκογκ, είτε πιο επιστημονικά και παρατηρήσετε τα γεωγραφικά μέρη των βαθύτερων σημείων, δεν αναιρείται ο ενθουσιασμός ακόμα και το δέος που νοιώθει κανείς στην πραγματική θέα του ωκεανού. Επίσης, μια σκέψη θαυμασμού γεννιέται αυθόρμητα προς τους γενναίους θαλάσσιους εξερευνητές που χωρίς μηχανές, με όπλο τη γνώση των ρευμάτων και την ανάγνωση των αστρονομικών θέσεων έβρισκαν το δρόμο τους προς άγνωστους και συχνά επικίνδυνους προορισμούς.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.