Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Εικόνες χρηματοοικονομικών όρων

 

Τι σημαίνουν στα χρηματοοικονομικά οι όροι «διόρθωση», «πληθωρισμός», «λιτότητα», «ανοιχτή πώληση» και «γυμνή ανοιχτή πώληση»; Αν ανατρέξετε στην Βικιπαίδεια θα βρείτε τον εξής ορισμό για την ανοιχτή πώληση:

« Η πρακτική της ανοιχτής πώλησης (short selling, σορτ σέλινγκ, γνωστή και ως shorting ή going short ή ακάλυπτη πώληση ή σόρτινγκ ή πάω για την πτώση ή ποντάρισμα στην πτώση) στη χρηματοοικονομική είναι η πώληση περιουσιακών στοιχείων, συνήθως χρεογράφων, τα οποία ο πωλητής-short έχει «δανειστεί» από τρίτον (συνήθως χρηματιστηριακό μεσάζοντα), με την πρόθεση να αγοράσει πανομοιότυπα χρεόγραφα αργότερα για να τα επιστρέψει στον δανειστή. »

Σας φάνηκε κατανοητό; Αν δεν έχετε εντρυφήσει στα χρηματοοικονομικά μάλλον όχι.

Αν όμως σας δείξω αυτό,

 

 

μπορεί να μην αποκτήσετε μια γνώση που να σας επιστρέψει να εκφράσετε με ακρίβεια και σαφήνεια τον ορισμό αλλά θα έχετε μια αίσθηση του πράγματος, κάτι που είναι εξ ίσου χρήσιμο.

Η παραπάνω εικόνα είναι μια από τις πέντε εικόνες που δημιούργησαν στο Planet Money, του αμερικάνικου NPR και οι οποίες σχεδιάστηκαν για να οπτικοποιήσουν δύσκολες χρηματοοικονομικές έννοιες, με έναν τρόπο παιχνιδιάρικο αλλά και απόλυτα σοβαρό. Δείτε παρακάτω τις υπόλοιπες τέσσερις απ’τις οποίες μας άρεσε ιδιαίτερα η αφίσα της λιτότητας ως ένα μεγάλο και απειλητικό χασαπομάχαιρο.

 

 

 

 

 

Ζήτησαν επίσης από τους αναγνώστες τους να σχεδιάσουν και να προτείνουν τα δικά τους σχέδια. Δείτε εδώ όσα τους έστειλαν και αφορούν την scarcity, opportunity cost, negative equity και το μονοπώλιο. Η πρόσκληση είναι ακόμα ανοιχτή…

 

 


Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.