Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

O Rick Falkvinge, το διαδίκτυο και οι πειρατές

 

Ο Σουηδός Rick Falkvinge θυμίζει με την αμφίεσή του περισσότερο μεταπολεμικό Βρετανό ασφαλιστικό πράκτορα παρά την εικόνα ενός σύγχρονου ιδεολόγου και ιδρυτή του νεότερου, ανατρεπτικότερου και ταχεία αναπτυσσόμενου πολιτικού κινήματος που λέγεται Pirate party (απλή συνωνυμία με τους Pirate bay).

Στην παρακάτω ομιλία που έδωσε στο TED αφηγείται με χιούμορ τις πολιτικές βάσεις αυτού του κόμματος και την άνοδό του. Το Pirate Party δημιουργήθηκε το 2006, ως μια έκφραση του ρεύματος που αντιπροσωπεύουν οι υπέρμαχοι των νέων τεχνολογιών ή αλλιώς η ενσάρκωση της “διαδικτυακής κουλτούρας”. Σε τρία χρόνια κέρδισε έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σήμερα αντιπροσωπεύει το ισχυρότερο κόμμα της Σουηδίας όσων αφορά στους ψηφοφόρους κάτω των 30. Εκπροσωπείται με 2 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 15 στο τοπικό κοινοβούλιο του Βερολίνου και σε πάνω από 150 δήμους σε άλλες 54 χώρες της Ευρώπης. Η πλειοψηφία των μελών του είναι νεολαία.

Λέει:Αγαπάμε το ίντερνετ, την αντιγραφή, την κοινοποίηση και λατρεύουμε τις δημόσιες ελευθερίες. Και γι’αυτούς τους λόγους μερικοί άνθρωποι μας αποκαλούν πειρατές”.

Διαβάζουμε ότι πρόσφατα ήρθε σε κόντρα με το αμερικάνικο Kογκρέσο που ετοιμάζοταν να ψηφίσει το νόμο Stop Online Piracy Act (Sopa), που θα επέτρεπε σε αμερικάνικα δικαστήρια να κατεβάζουν σελίδες σε οποιοδήποτε σημείο της γης και να παρακολουθούν την προσωπική επικοινωνία οποιουδήποτε. Μαζί με την Wikipedia, απέτρεψαν την ψήφιση του νόμου και πέτυχαν το προσωρινό πάγωμά του.

Ο Falkvinge αξιολογεί το κόμμα του ως μια καινούργια πολιτική δύναμη από αυτές που εμφανίζονται κάθε 40 χρόνια και ξεκινούν ως κόμματα διαμαρτυρίας απέναντι στο κατεστήμενο της εκάστοτε εποχής: είναι ο Φιλελευθερισμός του 1890, το εργατικό κίνημα του 1920 και 1930, και αυτό των πρασίνων του ’60 και ’70. Το κόμμα του είναι σίγουρα αποτέλεσμα του χάσματος μεταξύ αυτών που κινούνται μέσα στις νέες τεχνολογίες και όσων είναι εκτός. Ένα χάσμα μεταξύ γενεών, σε πολιτισμικό και οικονομικό επίπεδο που είναι κοντόφθαλμο και καταστροφικό να αγνοούμε.

 

 

 

Ευχαριστούμε πολύ τον Μ.Τζ. που μας έστειλε το βίντεο.


Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.