Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Νέα εποχή στο εκπαιδευτικό βιβλίο


O κόσμος των εκδόσεων βρίσκεται υπό τεράστια πίεση, τουλάχιστον στο εξωτερικό, λόγω της ανάπτυξης σε εκθετικό βαθμό των e-βιβλίων. Τα εκπαιδευτικά βιβλία δεν μένουν αλώβητα από αυτήν την αλλαγή. Επανάσταση στο χώρο αυτό έφερε τον περασμένο Ιανουάριο η φανταστική πρωτοβουλία του ομίλου που εκδίδει το επιστημονικό περιοδικό Nature (Nature Publishing Group) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια: παρουσιάζει το πρώτο ψηφιακό εκπαιδευτικό βιβλίο πανεπιστημιακού επιπέδου για τη Βιολογία, “Principles of Biology” με on-line αναβαθμίσεις και ενημερώσεις! Αυτό σημαίνει ότι δεν μιλάμε για ένα κείμενο που απλώς μεταφέρεται σε ηλεκτρονική μορφή αλλά για υλικό που διαμορφώνεται in-situ. Η ύλη είναι κατανεμημένη σε 175 διαδραστικά μαθήματα, περιλαμβάνει υλικό αξιολόγησης, ενώ είναι διαθέσιμη τόσο σε φοιτητές όσο και σε εκπαιδευτικούς μέσω διαδικτύου προς 49 δολάρια. Επιπλέον, διατίθεται σε όλες τις δυνατές ηλεκτρονικές μορφές, έχει ισόβια ισχύ και φυσικά παρέχεται η δυνατότητα έγχρωμης εκτύπωσης. Το γεγονός και μόνο ότι το περιεχόμενο του βιβλίου στηρίζεται στα αρχεία και στην ειδικότητα του περιοδικού Nature, είναι εγγύηση για την ποιότητά του αλλά και τον προσανατολισμό του να συμπεριλάβει τα δεδομένα της σύγχρονης έρευνας. Μπορείτε να δείτε ένα δείγμα του εδώ.

Ίσως αυτό το βήμα να αποτελεί τη φόρμουλα του μελλοντικού εκπαιδευτικού βιβλίου. Γιατί να μην ονειρευτούμε κάτι ανάλογο για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, π.χ. να αποκτήσουμε ένα ανάλογο ψηφιακό μαθητικό βιβλίο;


Σχολιάστε το άρθρο

 • Μίνα Καραγιάννη

  Τι ωραία πράγματα!
  Τι ωραία που τα λες!
  Για ποια χώρα μιλάς?

 • Φαίδρα Σίμιτσεκ

  Καλημέρα Μίνα.
  Το παράδειγμα αυτό γίνεται στις Η.Π.Α..
  Ξέρω από άλλες πηγές ότι αρχίζει και συζητιέται κάτι ανάλογο για τη σχολική ύλη γυμνασίου, λυκείου στο καντόνι της Γενεύης που είναι πρωτοποριακό σε πάρα πολλά θέματα στην εκπαίδευση.
  Είναι μια καταπληκτική σύγχρονη λύση που θα άρεσε ιδιαίτερα στους μαθητές. Όμως, περισσότερο από χρήματα χρειάζονται και άλλα μυαλά για να φτιάχτει και να εφαρμοστεί.

 • Pingback: H επανάσταση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ξεκίνησε — People & Ideas

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.