Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Youssou N´Dour

Είναι ο «αφρικανός καλλιτέχνης του αιώνα» («Folk Roots»)  ή «ίσως ο διασημότερος ζωντανός τραγουδιστής στη Σενεγάλη» («Rolling Stones»).

 

 

Ένα τραγούδι χρειάστηκε για να γίνει παγκοσμίως γνωστός το 1994 ο Γιουσσού Ν’Ντούρ. Όμως όποιος άκουγε «έθνικ» μουσική τον ήξερε τουλάχιστον από τις συνεργασίες του με τον Peter Gabriel.

 


Το 1991, άνοιξε δικό του στούντιο ηχογράφησης και είναι σήμερα ιδιοκτήτης μίας εφημερίδας (L’Observateur), ενός ραδιοφωνικού σταθμού (Radio Future Media) και ενός τηλεοπτικού καναλιού (TFM). Πολλοί του έχουν ζητήσει εδώ και καιρό να βάλει υποψηφιότητα για να γίνει προέδρος της Σενεγάλης. Στις αρχές της χρονιάς ο πάντα δραστήριος ακτιβιστής Youssou N’Dour δέχτηκε τελικά να παρατήσει τη μουσική και να κάνει το βήμα. Το Συμβούλιο Επικρατείας δεν ενέκρινε την υποψηφιότητά του. Οι απόψεις ποικίλλουν και μόλις διάβασα πως έγινε Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού με την καινούργια κυβέρνηση.

Ξέρατε ότι πρωταγωνίστησε σε δύο πολυβραβευμένα έργα το 2008, «Youssou N’Dour: I bring what I love» από την Elizabeth Chai Vasarhelyi και «Return to Goree» από τον Pierre-Yves Borgeaud;

Το δεύτερο έργο είναι βασισμένο σε μία ιδέα του Γιουσσού Ν’Ντουρ. Ταξιδεύει απο τη Nέα Ορλεάνη μέχρι το Λουξεμβούργο στα ίχνη των σκλάβων και της μουσικής που εφηύραν, της τζάζ, με στόχο να φέρει πίσω στο νησί της Γκορέ (σύμβολο του δουλεμπορίου) τραγούδια που θα μεταμορφωθουν ανάλογα με τις διάφορες συναντήσεις, συναυλίες και συζητήσεις και η κατάληξη θα είναι μία τελική συναυλία. Ένας φόρος τιμής στα θύματα της σκλαβιάς.

 

Σχολιάστε το άρθρο

  • Φαίδρα Σίμιτσεκ

    Η ταινία φαίνεται εξαιρετική και θα την αναζητήσω. Αυτά που λένε ταιριάζουν τόσο με όσο περιγράφει ο Αrchie Shepp για την τζαζ και το παρελθόν των μαύρων της Αμερικής. https://peopleandideas.gr/2011/11/07/shepp/. Πολύ ωραία επιλογή θέματος.

  • Τον είδαμε και στην Αθήνα το 1988 στη συναυλία της Διεθνούς Αμνηστίας που έγινε στο Ολυμπιακό Στάδιο. Έψαχνα για κανένα βιντεάκι από τότε αλλά δεν μπόρεσα να βρω.

  • Ναι e, και πάλι το 88 στη συναυλία African night στη παραλία του Φαλήρου, όπου ήρθε μετά τις 5 το πρωί!! Προσωπικά, δεν άντεξα και απογοητεύτηκα.

  • Pingback: "Jealous Guy" - People & Ideas

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.