Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Οι θεμελιώδεις δυνάμεις και η Τσαρ Μπόμπα


O Αμερικάνος Ιαπωνικής καταγωγής θεωρητικός φυσικός Michio Kaku είναι γνωστός στο ευρύ κοινό για την προσπάθεια που καταβάλει να εξηγήσει με απλά λόγια σύνθετες έννοιες της φυσικής. Σε ένα βίντεο στο Big Think αφιερωμένο στην λεγόμενη “Θεωρία των πάντων” (“Theory of everything”) ή αλλιώς “Θεωρία των χορδών” -μια θεωρία δηλαδή που προσπαθεί να ενοποιήσει όλες τις θεμελιώδεις δυνάμεις σε μια ενιαία λογική- αναφέρει το γεγονός ότι η ανακάλυψη κάθε μιας από τις θεμελιώδες δυνάμεις άλλαξε τον ρουν της ιστορίας και του πολιτισμού.

Έτσι η ανακάλυψη και η κατανόηση της πρώτης δύναμης, αυτής της βαρύτητας, από τον Νεύτωνα είναι πίσω από την βιομηχανική επανάσταση και την ανάπτυξη των ατμομηχανών. Δεύτερη στην ιστορία έρχεται ο ηλεκτρομαγνητισμός που η ανακάλυψή του πυροδότησε την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών εφευρέσεων από τα κομπιούτερ στο λέϊζερ, με τις γνωστές επιπτώσεις. Η κατανόηση της τρίτης δύναμης -των ασθενών και ισχυρών πυρηνικών αλληλεπιδράσεων- έφερε την παραγωγή της πυρηνικής ενέργειας και των πυρηνικών όπλων. Ο Κάκου καταλήγει στη θεωρία των πάντων, της οποίας είναι υπέρμαχος και εικάζει πως εάν και εφόσον εδραιωθεί, πιθανότατα να μην έχει καμμία άμεση επίπτωση στον πολιτισμό μας αλλά μακροχρόνια θα φέρει ασύλληπτες αλλαγές στη σχέση μας με τον χρόνο και τον χώρο…

 

 

Επανερχόμαστε όμως στην τρίτη δύναμη και στην πυρηνική ενέργεια με αφορμή ένα εξαιρετικά μακρόστενο πληροφοριογράφημα (infographic) του Maximilian Bode με θέμα την ισχύ πυρηνικών βομβών που έχουν δοκιμαστεί είτε στον πόλεμο είτε σε πυρηνικές δοκιμές. Το σχήμα αυτό έχει τον λόγο του καθώς η εικόνα προσπαθεί να μεταφέρει το σχετικό μέγεθος της (καταστροφικής) δύναμης αυτών των όπλων. Ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω, θα συναντήσετε ονόματα όπως “Μικρό αγόρι” (15 κιλοτόνων) ή “Παχύς Άνδρας” (21 κιλοτόνων) για τις δυο αμερικάνικες πυρηνικές βόμβες που ρίχτηκαν αντίστοιχα κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου στην Hiroshima και στο Nagasaki της Ιαπωνίας. Παρακάτω είναι η Ivy King (500 κιλοτόνων), η B53 και η Castle Bravo, 9 000 και 15 000 κιλοτόνων αντίστοιχα. Όλες αυτές είναι τίποτα μπροστά στην Tsar Bomba, μια βόμβα υδρογόνου σοβιετικής κατασκευής που έγινε επί Χρουτσώφ. Είναι το ισχυρότερο όπλο που αναπτύχθηκε ποτέ και αντιπροσωπεύει 1 400 φορές περισσότερη δύναμη από τις αμερικάνικες Little Boy και Fat man μαζί.

Όταν η βόμβα πυροδοτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου του 1961, 4.2 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας σε ένα σημείο της ρώσικης Αρκτικής, το σύννεφο πυρός που δημιούργησε ήταν διαμέτρου 7 χλμ και το πυρηνικό μανιτάρι που επακολούθησε έφτασε σε υψόμετρο 64 χλμ και είχε διάμετρο 30 με 40 χλμ. Σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων η Τσαρ Μπόμπα προκαλούσε εγκαύματα τρίτου βαθμού και η ζώνη απόλυτης καταστροφής έφτανε τα 25 χλμ. Ευτυχώς για μας, καλοί άνεμοι σκόρπισαν τα ραδιενεργά κατάλοιπα ώστε η δοκιμή να χαρακτηριστεί μια από τις καθαρότερες του είδους. Και ακόμα καλύτερα δεν ξαναφτιάχτηκε μέχρι τώρα για πολλούς λόγους παρόμοιας ισχύος βόμβα.

 

 

via io9.com

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.