Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Η Ελλάδα ανθίζει | Fabian Eder

Ο σοφός λαός λέει ότι «η φτώχεια φέρνει γκρίνια».

Έτσι, όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση, άρχισαν και οι αντεγκλήσεις μεταξύ Ελλήνων και λοιπών Ευρωπαίων για το ποιός είναι πιο τεμπέλης, ποιός δουλεύει λιγότερο και λοιπά και λοιπά, και γενικά δημιουργήθηκε ένα κλίμα έντασης, το οποίο τροφοδότησαν με ιδιαίτερη προθυμία τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Διότι ως γνωστόν στα Μέσα αυτά αρέσουν οι εντάσεις και οι διαπληκτισμοί, από αυτά τρέφονται. Αν όλα πήγαιναν καλά στον κόσμο, αν επικρατούσε πάντα και παντού ηρεμία, όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα έχαναν τη δουλειά τους.

Για εμάς τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς, που δεν ενδιαφερόμαστε να εκτονωθούμε βρίζοντας άλλους λαούς γενικώς, αορίστως και συλλήβδην, η κατάσταση αυτή δεν μας είναι πολύ ευχάριστη. Γι’αυτό υποδεχόμαστε με ιδιαίτερη χαρά κάθε πρωτοβουλία, κάθε καλοπροαίρετη κίνηση που θα γεφυρώσει το χάσμα και θα γαληνέψει τις σχέσεις μεταξύ λαών που μέχρι πρότινος δεν είχαν τίποτα να χωρίσουν.

Αυτό ήταν το σκεπτικό κάποιων Αυστριακών φιλελλήνων που ξεκίνησαν πέρσι και συνεχίζουν φέτος με δικά τους έξοδα να περιδιαβαίνουν την Ελλάδα με ιστιοπλοϊκό. Σκοπός τους είναι να αναδείξουν στον Αυστριακό λαό δια της τηλεόρασης και άλλων μέσων, την χώρα μας, τον μέσο Έλληνα, την ελληνική διατροφή, τον πολιτισμό, τους νέους, τη ζωή στην Ελλάδα γενικά, παίρνοντας συνεντεύξεις από διάφορους ανθρώπους. Από ανθρώπους που συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή.

Εμπνευστής της ιδέας, ο συγγραφέας και σκηνοθέτης ταινιών για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, Fabian Eder, ο οποίος έφτιαξε ένα μπλογκ με τίτλο «Η Ελλάδα ανθίζει». Μαζί του ο κάμεραμαν και κιθαρίστας Richi Wagner και ο επίσης κινηματογραφιστής Andreas Handl. Οι τρεις συγκροτούν την ομάδα του ιστιοπλοϊκού που πλέει τις ελληνικές θάλασσες. Στην Βιέννη τους υποστηρίζει μια άλλη ομάδα αποτελούμενη από άτομα της τέχνης και των γραμμάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και μια φιλόλογος με καταγωγή από την Κοζάνη, η Πηνελόπη-Φωτεινή Κολοβού που βοηθάει να μεταφραστεί το σάϊτ στα ελληνικά.

Το ταξίδι του Fabian Eder και των συνεργατών του θα καταγραφεί σε μια ταινία που θα ολοκληρωθεί στις αρχές Μαϊου του 2012.

Η γενναιόδωρη και αξιόλογη αυτή προσπάθεια, την οποία θα μπορούσαν να μιμηθούν και Έλληνες για την ίδια τους την χώρα ή – όταν θα έρθουν καλύτερες μέρες- για άλλες χώρες που πιθανόν να βρίσκονται σε ένδεια και να έχουν ανάγκη υποστήριξης, μας υπενθυμίζει ότι έχουμε μια όμορφη πατρίδα, την οποία κάποιοι καλλιεργημένοι άνθρωποι στο εξωτερικό σέβονται και αγαπούν. Μας υπενθυμίζει επίσης ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι εχθροί μας, δεν μας μισούν, δεν μας επιβουλεύονται, ούτε θέλουν να μας αγοράσουν σε φτηνή τιμή όπως προσπάθησαν να μας κάνουν να πιστέψουμε διάφοροι σπουδαιοφανείς εγχώριοι ρήτορες.

Σαν ένα ελάχιστο ευχαριστώ προς τους Αυστριακούς ιστιοπλόους φίλους, σκεφτήκαμε να αναδημοσιεύσουμε ένα κείμενό τους σε συνδυασμό με μια λήψη τους.

Η Ελένη σπουδάζει στα Χανιά. Τη συναντούμε στο βενετσιάνικο λιμάνι και κουβεντιάζουμε μαζί της. Θα σκέφτομαι για καιρό πολλά από αυτά που μάς λέει, ειδικά για την Ευρώπη. Και για τη ζωή. Τη ρωτάω για τη μεγαλύτερη επιθυμία και τον μεγαλύτερο φόβο της.

«Η μεγαλύτερη επιθυμία μου; Ειρήνη στον κόσμο! Ο μεγαλύτερος φόβος μου; Έχω έγνοιες, όπως έχει ο καθένας. Πώς θα πληρώσω το νοίκι, πώς θα περάσω τις εξετάσεις μου. Αλλά φόβο; Είμαι 23 χρόνων! Δεν θέλω να έχω κανέναν φόβο.»

Παράλληλα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και την κυρία Καίτη Πετράκη της Ελληνικής Πρεσβείας στην Βιέννη που με μεγάλο ενθουσιασμό και αφιερώνοντας προσωπικό χρόνο και χρήμα, συμμετέχει στην προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Σχολιάστε το άρθρο

  • Pingback: Ο σοφός λαός λέει ότι «η φτώχεια φέρνει γκρίνια»… Παρ’ όλα αυτά Η Ελλάδα ανθίζει! « Sevgi Denizleri

  • Λητώ Σεϊζάνη

    Η ταινία προβλήθηκε χθες βράδυ από τη γερμανική τηλεόραση και παρουσιάζει μια πολύ όμορφη εικόνα της χώρας μας, μακριά από απεργίες, εγκληματικότητα, κουκουλοφόρους, εμπρησμούς, αυτοκτονίες, συσσίτια και άλλα τέτοια που γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια και τα κατατάσσουμε γενικά σε μια κατάσταση, την οποία ονομάζουμε «κρίση». Οι Αυστριακοί ιστιοπλόοι και δημιουργοί του ντοκυμανταίρ ξεκινούν το ταξίδι τους από τα Μάταλα, θεωρώντας ότι εκεί έγινε η αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία, συνεχίζουν προς Ίο, Μονεμβασιά, Μάνη, Ζάκυνθο, Καλαμάτα και Μεσολόγγι, συνομιλώντας με συμπαθητικούς ανθρώπους, τρώγοντας ωραία φαγητά, βλέποντας υπέροχα τοπία, ακούγοντας παραδοσιακά τραγούδια και απολαμβάνοντας την όμορφη θάλασσα. Γενικώς υμνούν την Ελλάδα, την ιστορία της, τον πολιτισμό της και επιχειρούν να κάνουν μια τονωτική ένεση στον τουρισμό της πατρίδας μας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.