Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Εισαγωγή στις κοινωνικές επιστήμες

Kοινωνικές επιστήμες. Kοινωνικές, που έχουν να κάνουν με την κοινωνία και τα ανθρώπινα όντα. Επιστήμη, που μελετάει με σύστημα τα γεγονότα. Οι κοινωνικές επιστήμες μελετούν δηλαδή την φύση των ανθρώπων και της κοινωνίας. Αλλά ποιες είναι αυτές; Μάθετέ το μέσα από έναν εισαγωγικό μικρό διάλογο μεταξύ των κύριων πρωταγωνιστών που ακούμε στα παρακάτω κινούμενα σχέδια.

-”Τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, τι είναι αυτό που θα τον ορίσει; Η ιστορία του; Οι προγονοί του; Το πώς δουλεύει και μοχθεί;” λέει ο Ανθρωπολόγος.

-”::: στο περιβάλλον του” συμπληρώνει η Γεωγραφία. “Ζει στο βουνό, στην έρημο ή στη θάλασσα; η προέλευσή του είναι σημαντική αλλά ο τόπος που ζει είναι ουσιαστικό ζήτημα. Σκεφτείτε πόση σημασία έχουν για την εξέλιξή του οι πρώτες ύλες που διατίθενται γύρω του.

-”Ναι, αλλά είναι άνδρας ή γυναίκα, από ποια φυλή, με τι ασχολείται και τι γίνεται με την επιρροή που ασκούν οι συνάνθρωποί του;” συμπληρώνει ο Κοινωνιολόγος. “Πώς θα συμπεριφερθεί μες στην κοινότητά του, στην πόλη και σε κάθε ομάδα; Πώς επηρεάζεται από τις απαιτήσεις της κοινωνίας του;

-”Και ποιός είναι υπεύθυνος; Ποια δομή, ποιους άρχοντες θα έχει η κοινωνία του και ποια θα είναι η ταυτότητα αυτής της δομής;” αναρωτιέται ο Πολιτικός επιστήμονας. “Είμαστε ακριβώς στο σταυροδρόμι της ανθρωπολογίας, της γεωγραφίας και της κοινωνιολογίας…

-”Ναι αλλά ποια είναι η πραγματική φύση του ανθρώπου; Είναι μόνο μέσα από τις αλληλεπιδράσεις με το περιβάλλον του; Και η εσωτερική του φύση; Τι είναι αυτό που τον κινεί εσωτερικά, του προκαλεί χαρά ή πόνο και τι γίνεται με την σκέψη πίσω από κάθε πράξη;» ολοκληρώνει ο Ψυχολόγος.

Ανθρωπολογία, γεωγραφία, κοινωνιολογία, πολιτικές επιστήμες και ψυχολογία, ένα μεγάλο φάσμα τομέων αποτελεί τις κοινωνικές επιστήμες που μελετούν αυτό το συναρπαστικό αντικείμενο, τον άνθρωπο.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.