Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Tα 94 χημικά στοιχεία και εμείς

94elements

Σκεφτόμαστε τα χημικά στοιχεία με έναν τρόπο ουδέτερο και συχνά ακαδημαϊκό και ξεχνάμε τη μεγάλη ζωτική σχέση που έχουμε μ’ αυτά. Η ιστορία των στοιχείων είναι βέβαια μέρος της ιστορίας της ζωής μας, αλλά και του περιβάλλοντός μας, αυτή διαμόρφωσε την παγκόσμια ιστορία και σχετίζεται με την διεθνή οικονομία καθώς και με τη σχέση μας με τους φυσικούς πόρους.

Το εγχείρημα «94 Στοιχεία« είναι ένα νέο συλλογικό και πολυετές πρόγραμμα που μόλις βγήκε και συμπεριλαμβάνει πολυάριθμα ντοκιμαντέρ που αφηγούνται με άτυπο τρόπο τη σχέση μας με τα 94 στοιχεία του περιοδικού πίνακα, ξεκινώντας από το υδρογόνο μέχρι το πλουτώνιο. Την αρχική ιδέα είχε ο σκηνοθέτης Mike Paterson αφού πρώτα παρατήρησε την ταχύτητα με την οποία χρησιμοποιούμε τα φυσικά αποθέματα με κίνδυνο την εξάλειψή τους. Για παράδειγμα το στοιχείο iridium που χρησιμοποιείται στην κατασκευή των οθονών των υπολογιστών και των τηλεοράσεων κινδυνεύει να εξαλειφθεί πλήρως μέσα στα επόμενα 10 χρόνια ενώ ο Άργυρος και ο Κασσίτερος διαθέτουν περιθώριο περίπου 25 και 35 έτη αντίστοιχα. Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται μέσω της κοινωνικής πλατφόρμας υποστήριξης indeagogo.

Η πρωτοβουλία στοχεύει πέρα από την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους στο να αναπτύξει παράλληλα διαδικτυακές εφαρμογές που θα αξιολογούν τους διάφορους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιούμε τα χημικά στοιχεία στην καθημερινότητά μας.

Αρχικά οι ταινίες θα γυριστούν από βραβευμένους σκηνοθέτες και σε δεύτερο στάδιο θα συμπεριληφθούν προτάσεις από χρήστες και νέους σκηνοθέτες οι οποίοι θα μπορούν να τις υποβάλουν. Τα «94 στοιχεία» ευελπιστούν να δώσουν μια πρωτοποριακή και προβοκατόρικη όψη της σχέσης μας με τους φυσικούς πόρους του πλανήτη.

O Marc Isaacs επιμελήθηκε το θέμα Οξυγόνο. Το έργο με τίτλο « Ο ηλικιωμένος και το κρεββάτι του » παρακολουθεί την ταλαιπωρία ενός ραχιτικού ανθρώπου που υποφέρει από δυσκολίες αναπνοής. Η παρατήρηση της ταλαιπωρίας του, του πόσο εξαρτάται απ’ τη μάσκα οξυγόνου σου προκαλεί άγχος και σε κάνει να συνειδητοποιείς με δυνατό τρόπο πόσο βασιζόμαστε απ’ αυτό το στοιχείο.

Ο Mike Paterson παρουσιάζει τον χαλκό, και αναδεικνύει το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της μεγάλης ζήτησης αυτού του μετάλλου. Μεταφερόμαστε στην περιοχή Bihar της Ινδίας όπου ο νεαρός Sanjay, δουλεύει σε ένα ούτε κάν υποτυπώδες χημικό εργοστάσιο και αναλαμβάνει τη βύθιση των ηλεκτρονικών πλακετών σε οξύ για την εξαγωγή του μετάλλου. Τρομακτικές συνθήκες εργασίας και απόλυτη εξαθλίωση. Ο Sanjay δηλώνει για να πάρει κουράγιο ότι με τον καιρό συνηθίζει κανείς τις αναθυμιάσεις… Η ταινία κλείνει με μια λήψη ενός ψόφιου εδάφους κορεσμένου από βαρέα μολυντικά στοιχεία, παράγωγα της διαδικασίας.

Υπάρχουν και άλλα δυο διαθέσιμα βίντεο που μπορείτε να δείτε στην σελίδα Youtube του παραγωγού.

Εάν θέλετε να εμβαθύνετε περισσότερο στην ιστορία των στοιχείων και να μάθετε με ποιους τρόπους συνδεόμαστε μ’αυτά επισκεφθείτε την ευχάριστη εφαρμογή που έφτιαξε το Open University ή ακόμα διαβάστε το βιβλίο «Πορτρέτα Χημικών Στοιχείων» του  Αναστάσιου Βαρβόγλη (Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης) που έγραψε για το ευρύ κοινό.

via Counterbalanced | A Nature networked blog


Σχολιάστε το άρθρο

 • Λητώ Σεϊζάνη

  « Η ανωτερότητα του ανθρώπου, που αποκτήθηκε μέσα σε εκατό αιώνες δοκιμών και λαθών, έγκειτο στο ότι έγινε κύριος της ύλης, κι εγώ γράφτηκα στο Χημικό γιατί ήθελα να μείνω πιστός σ’αυτή την ανωτερότητα. Το να νικήσεις την ύλη σημαίνει να την κατανοήσεις, και η κατανόηση της ύλης είναι απαραίτητη για να κατανοήσεις το σύμπαν και εμάς τους ίδιους: ως εκ τούτου ο περιοδικός πίνακας του Μεντελέγιεφ […] ήταν ένα ποίημα. »
  Αυτά έγραψε ο μεγάλος Ιταλός συγγραφέας Πρίμο Λέβι με την τραγική ζωή και τον τραγικό θάνατο στο βιβλίο του Το περιοδικό σύστημα , μια συλλογή διηγημάτων που κυκλοφόρησε το 1975.
  Καθένα από τα 21 αυτοβιογραφικά διηγήματα φέρει το όνομα ενός στοιχείου του περιοδικού πίνακα και συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με αυτό.

 • Λητώ Σεϊζάνη

  Επίσης η ανάρτηση αυτή μου θύμισε ένα παλιό γαλλικό επιτραπέζιο με τίτλο Richesses du monde (Πλούτη του κόσμου) όπου προσπαθεί κάθε παίκτης να αποκτήσει ορυκτά από διάφορα μέρη της γης. Πολύ επιμορφωτικό και διασκεδαστικό παιχνίδι που είδα ότι τώρα μεταφέρθηκε και στα κομπιούτερ
  http://www.gamekult.com/jeux/test-richesses-du-monde-J1381t.html?pf=pc-160001

 • Φαίδρα Σίμιτσεκ

  Όλο ανακαλύψεις είσαι Λητώ.
  Δεν γνώριζα το βιβλίο του Λέβι και ομολογώ πως δεν συμφωνώ με την επιλογή ορισμένων λέξεων για να χαρακτηρίσει την ορθολογική κατανόηση και διερεύνηση της φύσης. Μου αρέσει όμως που είδε ποίηση στον περιοδικό πίνακα του Mendeleiev.
  Πάω να δω αυτό το παιχνίδι που λες – μια ανώδυνη προσέγγιση σε κάτι που έχει υπάρξει βίαιο και καταστροφικό. Ξέρεις υπάρχει, αν δεν κάνω λάθος, και ένας όρος στην οικονομία που αναφέρεται στις χώρες πλούσιες σε ορυκτά αλλά λόγω αυτού απόλυτα διαλυμένες… πρέπει να το βρω και θα σου πω.

 • Λητώ Σεϊζάνη

  Στην ιταλική λογοτεχνία υπήρξε και ένας άλλος διάσημος Λέβι, ο Κάρλο Λέβι που έγραψε το βιβλίο «Ο Χριστός σταμάτησε στο Έμπολι», το οποίο έγινε και ταινία.

 • Φαίδρα Σίμιτσεκ

  Λέγεται «το Ολλανδέζικο σύνδρομο» που αναφέρεται στις οικονομικές δυσκολίες που συνάντησε η Ολλανδία κατά την εκμετάλλευση αποθεμάτων υγραερίου τις δεκαετίες 1950, 1960.
  Λεπτομέρειες σχετικές (μιλάει και για την Αφρική) θα βρείτε εδώ http://aspd.revues.org/123

 • Πόσο μου αρέσει να σας «ακούω» και να μαθαίνω τόσα καινούρια πράγματα κοντά σας !!!!
  Σας ευχαριστώ κορίτσια :-))

 • Φαίδρα Σίμιτσεκ

  Άμα είναι να ακούμε τόσο ευχάριστα συνεχίζουμε την πολυλογία :-). Ευχαριστούμε πολύ Γλάρε και καλημέρα!

 • Pingback: Ένας κόσμος από χημικά στοιχεία — People & Ideas

 • Pingback: Όμορφή μου χημεία - People & Ideas

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.