Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Η Κραυγή του Νορβηγού Έντβαρντ Μουνχ

Χάρη στην τελευταία δημοπρασία κατά την οποία η Κραυγή του Νορβηγού ζωγράφου Έντβαρντ Μουνχ έπιασε σε γνωστό οίκο της Νέας Υόρκης, ένα αστρονομικό ποσόν σε δολλάρια, μάθαμε ότι ο καλλιτέχνης είχε φιλοτεχνήσει αρκετές παραλλαγές πάνω στο ίδιο θέμα.

Συγκεκριμένα είναι τέσσερα τα έργα που ο εξπρεσσιονιστής Μουνχ δημιούργησε μεταξύ 1893 και 1910. Το τοπίο στο βάθος είναι πραγματικό, είναι το Όσλοφιορδ. Η Εθνική Πινακοθήκη της Νορβηγικής πρωτεύουσας κατέχει έναν πίνακα μ’αυτό τον τίτλο, το Μουσείο Μουνχ άλλα δύο ενώ με την δημοπρασία που προαναφέραμε το τέταρτο πήγε σε ιδιώτη. Σίγουρα θα θυμάστε ότι η Κραυγή της Εθνικής Πινακοθήκης του Όσλο είχε κλαπεί το 1994 και βρέθηκε μερικούς μήνες αργότερα ενώ μια Κραυγή από το Μουσείο Μουνχ μαζί με ένα άλλο έργο εκλάπησαν το 2004 και βρέθηκαν δυο χρόνια αργότερα.

Πρόκειται σίγουρα για πολύ επιθυμητό έργο από πλευράς οικονομικής αν και το θέμα του, αυτή η απελπισία, η απόγνωση, ο υπαρξιακός τρόμος και η αγωνία ίσως να μην είναι το θέμα που θα ήθελε ένας συλλέκτης να αντικρύζει καθημερινά μπροστά του στον τοίχο του σπιτιού του.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι: ΝορβηγίαΚατάρρευση

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.