Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Κι ας είναι ήλιος ή φεγγάρι ή ό,τι θέλεις

Σήμερα πάλι μου είπαν καλησπέρα στη 1 παρά 15 το μεσημέρι. Δεν κάθησα να εξηγήσω ξανά ότι εσπέρα είναι το βράδυ και ότι λέμε καλησπέρα γύρω στις 6 το απόγευμα και όχι όταν ο ήλιος λάμπει! Κουράστηκα να τα λέω και να τα ξαναλέω σε σχεδόν αγράμματα παιδιά που δεν φταίνε αυτά βέβαια που έμειναν αγράμματα αλλά το σύστημα της ανελλήνιστης παιδείας μας.

Αλλά για να σταματήσω την γκρίνια και να δω το θέμα από την κωμική πλευρά του, το περιστατικό μου θύμισε την «Στρίγγλα που έγινε αρνάκι» του Σαίξπηρ ή «Το μέρεμα της στρίγγλας» όπως έχει αποδοθεί από άλλους ο τίτλος του περίφημου αυτού θεατρικού έργου. Ο Πετρούκιος, ένας ευγενής από την Βερόνα, έχει βάλει στοίχημα ότι θα ημερέψει την Κατερίνα, κόρη ενός λόρδου της Πάδουας. Η κοπέλα είναι πραγματική στρίγγλα και κακομαθημένη και έχει την συνήθεια να κάνει πάντα ό,τι θέλει, ταλαιπωρώντας την οικογένειά της με τις φωνές και τα νάζια της. Ο Πετρούκιος, χρησιμοποιώντας την εξυπνάδα του καταφέρνει να αντιστρέψει τους ρόλους και να την κάνει να τον ερωτευθεί. Μέσω του έρωτα αλλά και των τεχνασμάτων του Πετρούκιου, σύντομα η Κατερίνα υποτάσσεται εντελώς. Σ’ένα χαρακτηριστικό σημείο του έργου, η Κατερίνα αναγκάζεται να αντικαταστήσει την λέξη ήλιος με τη λέξη φεγγάρι και αντιστρόφως, αφού μέρα μεσημέρι ο Πετρούκιος την πείθει ότι έχει βγει η σελήνη και ότι είναι νύχτα.

Κι ας είναι ήλιος ή φεγγάρι ή ό,τι θέλεις
Κι αν σου αρέσει να το πεις και καντηλέρι
Θα υποσχεθώ πως συμφωνώ μαζί σου

Ήλιος δεν είναι, αν εσύ λες πως δεν είναι
Και το φεγγάρι αλλάζει αν εσύ αποφασίσεις
Όπως το ονομάσεις, έτσι θά’ναι

Έτσι θα είναι πάντα για την Κατερίνα.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.