Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ο φωτογράφος Nick Brandt και τα άγρια θηρία

O Νick Brandt σκηνοθέτησε πολλά βίντεο για τους Jewel,  Embrace, XTC,  Badly Drawn Boy, Moby και Michael Jackson. Το «Earth song» γυρίστηκε στη Τανζανία, εκεί ο Νικ ερωτεύτηκε την φύση και γενικότερα την Ανατολική Αφρική. Για χάρη των άγριων θηρίων εγκατέλειψε την κάμερα για να πιάσει μιαν άλλη, τη φωτογραφική. Μ’αυτήν άρχισε να τραβάει φωτογραφίες τα υπέροχα άγρια ζώα και χωρίς να χρησιμοποιεί τηλεφακό.

Earth song | Michael Jackson

Κατά την άποψή του: «Αν θά’θελες να κάνεις φωτογραφικό πορτραίτο ενός ανθρώπου από απόσταση εκατό ποδιών, δεν θα περίμενες να αποτυπώσεις στον φακό το πνεύμα του. Θα πλησίαζες περισσότερο.» Οικειότητα είναι η λέξη κλειδί που ξεπηδάει από τις εικόνες του Μπραντ όπως κυριαρχεί και η προσπάθεια να αποτυπωθεί όσο καλύτερα γίνεται η πραγματική κατάσταση της ύπαρξης στην οποία βρίσκεται το κάθε ζώο πριν πάψει να υπάρχει. «Ο κόσμος αυτός απειλείται τρομακτικά, και όλα έχουν προκληθεί από εμάς. Για μένα κάθε πλάσμα, ανθρώπινο ή μη, έχει ίσα δικαιώματα στη ζωή κι αυτό το συναίσθημα, αυτή η πίστη ότι κάθε ζώο είναι ίσο με εμένα, με επηρεάζει κάθε φορά που απαθανατίζω με τη μηχανή μου ένα ζώο. «

Ο Μπραντ δουλεύει με φίλμ, ψηφιοποιεί τα αρνητικά και τα επεξεργάζεται χωρίς ποτέ να αλλοιώσει την αρχική σκηνή που βρήκε μπροστά του.

Οι καλύτερες φωτογραφίες του είναι συγκεντρωμένες σε δύο βιβλία, On this earth και A shadow falls. Tο τρίτο μέρος που θα διαμορφώσει με τα προηγούμενα μια τριλογία θα είναι διαθέσιμο το 2013. Ο τίτλος του κάθε βιβλίου θα συνθέτει και μία ολοκληρωμένη πρόταση. Αναμένουμε…

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.