Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

O Αλβέρτος (Αϊνστάιν) και η Μιλέβα

Έχουμε μιλήσει δυο φορές για τον Albert Einstein είτε μέσα από μια βιογραφική αναφορά, είτε παρουσιάζοντας την πολύ γνωστή του φωτογραφία με τη γλώσσα έξω. Μια προσωπική πλευρά του μας αποκαλύπτει σήμερα αυτό το σύντομο κείμενο που διαβάσαμε και μεταφράσαμε από εδώ.

Το 1914, o εντεκάχρονος γάμος του με τη γυναίκα του, Mileva Marić, αποσυντίθεται ταχύτατα. Καταλαβαίνοντας ότι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής προς μια πιο ρομαντική σχέση, ο Einstein της προτείνει να μείνουν μαζί για το καλό των παιδιών τους, αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσει και θα ακολουθήσει τους παρακάτω όρους. Η Mileva το δέχτηκε αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Λίγους μήνες μετά, άφησε τον σύζυγό της στο Βερολίνο και έφυγε με τα παιδιά της στη Ζυρίχη. Χώρισαν επίσημα το 1919, πέντε χρόνια μετά.

Όροι

A. Θα εξασφαλίσετε ότι:
1.όλα τα ρούχα και ασπρόρρουχά μου συντηρούνται καλά
2.ότι λαμβάνω τα τρία γεύματά μου τακτικά και στο δωμάτιό μου
3.ότι το υπνοδωμάτιό μου και το γραφείο μου είναι τακτοποιημένα, και προ παντός ότι το τραπέζι του γραφείου μου είναι για αποκλειστική μου χρήση

B. Θα απαρνηθείτε κάθε προσωπική σχέση μαζί μου εφ’όσον αυτό δεν είναι απαραίτητο για κοινωνικούς λόγους. Ιδιαίτερα, μπορείτε να ξεχάσετε:
1.το να κάθομαι μαζί σας στο σπίτι
2.κάθε έξοδο ή ταξίδι μαζί σας

Γ. Θα υπακούετε στα παρακάτω σημεία που αφορούν τη σχέση σας μαζί μου :
1.δεν θα περιμένετε καμμιά οικειότητα από μένα, και δεν θα παραπονιέστε γι’αυτό με κανέναν απολύτως τρόπο
2.θα σταματάτε να μου μιλάτε αν σας το ζητήσω
3.θα φεύγετε από το υπνοδωμάτιό μου ή το γραφείο μου κατ’ευθείαν και χωρίς αντίδραση αν σας το ζητήσω.

Δ. Θα αναλάβετε να μην με μειώνετε μπροστά στα παιδιά μας είτε φραστικά ή με τη συμπεριφορά σας.

(Πηγή: Einstein: His Life and Universe Mileva Marić & Albert Einstein)

Τελικά, είτε είσαι μεγάλο μυαλό είτε όχι, όλοι είμαστε ευάλωτοι σε παράλογες και καμμιά φορά απεχθείς αντιδράσεις όταν ζούμε έναν δυστυχισμένο γάμο. Να θυμηθούμε αυτό που είπε η φιλόσοφος Simone Weil (όχι η πολιτικός Simone Veil ούτε η Σιμόν ντε Μπωβουάρ, η σύντροφος του Σαρτρ) στην αρχή του βιβλίου της «Η βαρύτητα και η χάρη» σε μετάφραση Α. Βρυώνη, εκδόσεις Ευθύνη, σειρά Αστρολάβος:

Ανθρώπινη μηχανική. Όποιος υποφέρει προσπαθεί να μεταδώσει τον πόνο του σε άλλον -είτε με το να τον κακομεταχειρίζεται, είτε προκαλώντας λύπηση- ώστε να υποφέρει λιγότερο και πράγματι το πετυχαίνει. Αυτός δε που είναι πολύ χαμηλά, που κανένας δεν λυπάται, που δεν έχει τη δυνατότητα να κακομεταχειριστεί κανέναν (αν δεν έχει παιδιά ή κάποιον που να τον αγαπάει), αυτός κρατάει μέσα του τον πόνο και αυτό τον δηλητηριάζει.” (μετ. απ’το πρωτότυπο ΦΣ)

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.