Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Λεπτότητα | Γ. Σεφέρης

Είχαμε αναφερθεί στην χαμένη τέχνη της αλληλογραφίας και με την ευκαιρία ας διαβάσουμε ένα απόσπασμα από γράμμα που έστειλε ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης στον πεζογράφο Γιώργο Θεοτοκά. Παρατηρήστε την λεπτότητα και την ευαισθησία που διακρίνουν έναν άνθρωπο μεγάλης καλλιέργειας αλλά και άλλης εποχής.

 

Αθήνα, 9 Μαρτίου 1931

Αγαπητέ μου φίλε,

Σου είχα κάποτε υποσχεθεί να σου γράψω ένα γράμμα για το βιβλίο σου που περιμέναμε. Ήταν ένα βράδυ σε μια μισοσκότεινη γωνιά ενός βουερού υπογείου, ανάμεσα σε δυο ποτήρια ουίσκι. Τώρα, καθώς γεμίζει η μέρα την κάμαρά μου, διστάζω. Δε μ’αρέσει να κρίνω τους άλλους. Φοβούμαι πάντα μήπως μου ξεφύγει τίποτα που θα μπορούσε να μαράνει τους μικρούς βλαστούς που βγαίνουν στην ψυχή τους. Ίσως κάτι που μας φαίνεται ελάττωμα στην αρχή, δυναμωμένο και πολλαπλασιασμένο να γίνεται αρετή. Έπειτα, όλοι τριγύρω μας αρνιούνται καθένας χωριστά τον άλλο και όλοι μαζί τον εαυτό τους: δε μ’αρέσει η άρνηση. Αυτά για να σου πω πως βρίσκομαι σε δύσκολη θέση. Μέσα στο βιβλίο σου βρήκα λουλούδια, βρήκα και ζιζάνια. Θέλω να σου γράψω και για τα δυο και δε θέλω ούτε να σε πικράνω ούτε να σε κολακέψω. Συμφωνείς πως αυτό είναι το χρέος μου. Ελπίζω να μην παρεξηγηθώ.

Έχω μπροστά μου τις Ώρες Αργίας και γυρίζω τα παραθυρόφυλλα της ψυχής σου. Άλλα διαφανή, άλλα διάφωτα, προσπαθώ να κοιτάξω και να διακρίνω. Η «γεωλογική σύνθεση του εαυτού σου» είναι μπροστά μου σαν τομή εδάφους…»

 

Γιώργος Θεοτοκάς & Γιώργος Σεφέρης «Αλληλογραφία (1930-1966), Φιλολογική επιμέλεια Γ.Π. Σαββίδης, Ερμής, Αθήνα 1975

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.