Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Μια καστανή και μια γαλάζια χάντρα

Ας φανταστούμε ότι μπορούμε να ρουφήξουμε όλο το νερό της Γης και μ’αυτό να γεμίσουμε μια σφαίρα ώστε το μέγεθός της να αντιπροσωπεύει σε όγκο όσα έχουμε μαζέψει. Τότε θα αποκομίζαμε την ακόλουθη γλαφυρή εικόνα: μια αφυδατωμένη ξερή καφέ χρώματος Γη δίπλα σε μια κατά πολύ μικρότερη γαλάζια σφαίρα.

Σας εκπλήσσει η διαφορά μεγέθους; Γνωρίζουμε τον πλανήτη μας ως μια γαλάζια σφαίρα γιατί το 70% της επιφάνειάς του είναι καλυμμένο από νερό. Αν συγκρίνουμε όμως τα μεγέθη με βάση τον όγκο, τότε τα πράγματά είναι αλλοιώς: όλο το νερό της Γης χωράει σε μια σφαίρα διαμέτρου μόλις 1.385 χιλιομέτρων.

Πού βρίσκεται και πώς κατανέμεται αυτό το νερό; Κατά 96,54% στις θάλασσες και στους ωκεανούς. Ακολουθούν με μεγάλη διαφορά (1,7%) οι παγωμένες περιοχές των πόλων μαζί με τους αιώνιους πάγους. Αμέσως μετά και σε παραπλήσιο μέγεθος είναι το νερό που περιέχει το υπέδαφος (1,69%). Ό,τι περισσεύει, δηλαδή κάτι απειροελάχιστο, βρίσκεται στην υγρασία πάνω από το έδαφος, στα μονίμως παγωμένα εδάφη (permafrost), στις λίμνες, στην ατμόσφαιρα, στα έλη, στα ποτάμια και στο νερό που είναι εγκλωβισμένο στον κάθε έμβιο οργανισμό -ναι, και αυτό υπολογίζεται. Εκτιμάται μάλιστα ότι όλη η γήινη ζωή αντιστοιχεί σε όγκο σε λίγο πάνω από 1100 κυβικά χιλιόμετρα νερού.

Η εικόνα της USGS δείχνει και άλλες δυο γαλάζιες σφαίρες δίπλα στην πρώτη. Η δεύτερη απεικονίζει το σύνολο του γλυκού νερού στη Γη που αντιπροσωπεύει ούτε 1% του συνολικού νερού της γης (0,7%). Είναι μια σφαίρα γλυκού νερού με διάμετρο 272,8 χιλιόμετρα -όση η απόσταση σε ευθεία μεταξύ Ιωαννίνων και Βόλου- είτε αυτό είναι εγκλωβισμένο στα έγκατα της Γης είτε είναι προσβάσιμο στην επιφάνεια.

Η τρίτη σφαίρα, με μέγεθος κεφαλιού καρφίτσας, μας δείχνει σε όγκο πόσο από το γλυκό νερό που υπάρχει στη Γη είναι προσβάσιμο (κάν’τε κλικ στην εικόνα για να τη δείτε καλύτερα, ακρίβως κάτω από τη δεύτερη σφαίρα). Μιλάει δηλαδή για τον όγκο που αντιπροσωπεύουν οι λίμνες με γλυκό νερό, τα έλη και οι ποταμοί, και αυτό είναι μόλις το 0,9 % του συνολικού γλυκού νερού. Σκεφτείτε πως πάνω σ’αυτήν τη μικρή τελίτσα, στηρίζονται για να πιούν κοντά 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι αλλά και για να καλλιεργήσουν, να ποτίσουν τα ζώα τους, να τροφοδοτήσουν τα εργοστάσιά τους κ.ο.κ. όπως επίσης στηρίζεται όλος ο έμβιος κόσμος. Από την αρχική γαλάζια σφαίρα φτάσαμε σε μια τελεία με διάμετρο 60 χιλιομέτρων.

Η εικόνα μιλάει από μόνη της και καταλαβαίνετε κατ’αρχήν ότι η λειψυδρία δεν είναι ένα απίθανο γεγονός και επίσης πως η διαρκής κίνησή του μεταξύ των διαφόρων μορφών του δεν αλλάζει το γεγονός πως είναι πιο σπάνιο από όσο νομίζουμε.

Ευχαριστούμε! Χ

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.