Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

«Να τραγουδήσω στη Μαρία»

Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που μένω μόνος σε ένα δωμάτιο. Είμαι διάσημος πια, όλη η Ελλάδα έχει μάθει το όνομά μου, έτσι μου λένε οι φίλοι, με δείχνουν οι τηλεοράσεις. Δεν ξέρω αν έγινα διάσημος και στην πατρίδα, να θυμηθώ να ρωτήσω. Θα χαρούν οι γονείς μου και τα αδέρφια μου. Όταν πρωτοήρθα πριν τέσσερα χρόνια, κοιμόμουνα σ’ ένα υπόγειο με άλλους έξι στο πάτωμα και δεν μου μίλαγε κανείς Έλληνας, παρά μόνο το αφεντικό στην οικοδομή για να με βρίσει. Τώρα κοιμάμαι μόνος σε δικό μου δωμάτιο, έχω μια νοσοκόμα να με προσέχει μέρα–νύχτα και διαρκώς θέλουν να μου πάρουν συνέντευξη κάτι δημοσιογράφοι. Όταν πρωτοήρθα βέβαια είχα δύο πόδια και σκαρφάλωνα σβέλτα στη σκαλωσιά, τώρα έχω ένα πόδι γιατί το άλλο μου το κόψανε προχθές.

Ήταν δύσκολη η εγχείριση, κράτησε έξι ώρες μου είπαν, αλλά δεν κατάλαβα πολλά, γιατί ήμουνα ναρκωμένος. Μετά πόναγα πολύ και σήμερα πονάω, αλλά δεν γινόταν αλλιώς, είπαν οι γιατροί, η σφαίρα είχε σφηνωθεί στο κόκαλο πάνω από το γόνατο και είχε κάνει μεγάλη ζημιά. Αργότερα είπαν πως θα προσπαθήσουν να μου βάλουν μεταλλικό πόδι, αλλά είναι νωρίς ακόμα για να σκέφτομαι πότε θα ξαναπερπατήσω.

Σήμερα ήρθε ο φίλος μου ο Ντερέσε και μου έδειξε το πρόσωπο εκείνου του ανθρώπου στην εφημερίδα. Μου φάνηκε καλό παιδί, καλοχτενισμένο, δεν κατάλαβα γιατί ήθελε να με σκοτώσει. Τον συνέλαβαν μια μέρα μετά που με πυροβόλησε στο δρόμο, όταν έριξε και στον Αλβανό. Άλλες τέσσερις σφαίρες πριν από μένα, σύνολο έξι. Ήθελε να τρώει έναν κάθε μέρα, σαν τα παγωτά που τρώνε τα παιδιά.

Διάβασα στην εφημερίδα πως είπε για μένα ότι με πυροβόλησε επειδή ήμουν μαύρος. Είχα μάθει να με κοροϊδεύουν επειδή είμαι μαύρος, πρώτη φορά με πυροβολούν. Ευτυχώς εμένα με βρήκε στο πόδι, γιατί τον Αλβανό τον βρήκε στο κεφάλι και τον ξάπλωσε επί τόπου. Όταν ένιωσα το κάψιμο στο πόδι, μου έφυγε το πανέρι με τα γυαλιά από το χέρι και μερικά έσπασαν στο δρόμο. Πολύ στενοχωρήθηκα που έσπασαν, αλλά μετά είδα το αίμα και φοβήθηκα.

Είναι άσχημο να περπατάς κουρασμένος στο δρόμο για να πουλήσεις γυαλιά και ξαφνικά να ακούς ένα μπαμ και να χάνεις το πόδι σου. Οι φίλοι μου είναι οργισμένοι με ό,τι έγινε και θέλουν να ξεσηκωθούν. Εγώ τους λέω να μην στενοχωριούνται γιατί δεν έγινε κάτι σοβαρό, απλώς ήμουν άτυχος. Ή μάλλον δεν ήμουν άτυχος, τυχερός ήμουν, ο Αλβανός ήταν άτυχος που έμεινε στον τόπο. Μου είπαν πως το παιδί που μας πυροβόλησε θα δικαστεί και θα φάει ισόβια, γιατί σκότωσε δύο και τραυμάτισε τέσσερις. Καλό είναι αυτό, γιατί αλλιώς θα έτρωγε κι άλλους. Το θέμα είναι μην αρχίσουν κι άλλοι να βγαίνουν στους δρόμους και πυροβολούν, γιατί αυτό θα είναι μεγάλο πρόβλημα. Εγώ είμαι ξαπλωμένος τώρα και δεν κινδυνεύω, αλλά οι υπόλοιποι θα πρέπει να προσέχουν.

Μου αρέσει να γρατζουνάω την κιθάρα και ένας γιατρός μου είπε πως, μεθαύριο που έχει εφημερία, θα μου δείξει να παίζω τραγούδια. Ξέρω ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνω όταν θα βγω από εδώ μέσα. Θα πάω κάτω από το σπίτι της Μαρίας να της τραγουδήσω με την κιθάρα μου. Η Μαρία είναι η πιο όμορφη Ελληνίδα που έχω γνωρίσει, γιατί είναι η μόνη Ελληνίδα τόσα χρόνια που μου χαμογέλασε. Περνάω κάτω από το σπίτι της και αυτή ψωνίζει συνέχεια γυαλιά ηλίου από μένα και τα κάνει δώρο στις φίλες και στα ανίψια της. Κι εγώ της κάνω σκόντο από μόνος μου και της αφήνω τα γυαλιά όσο τα αγοράζω. Δεν θέλω να βγάζω λεφτά από τη Μαρία, γιατί νιώθω ευτυχισμένος κάθε φορά που μου χαμογελάει.

Ελπίζω να με έχει δει στην τηλεόραση η Μαρία. Είμαι σίγουρος πως θα με αναγνώρισε κι ας λένε οι Έλληνες πως εμείς οι μαύροι είμαστε όλοι ίδιοι στη φάτσα. Η Μαρία με συμπαθεί και το ξέρω πως θα χαρεί για μένα. Θα πάω να της τραγουδήσω κάτω από το σπίτι της, γιατί όλες τις μέρες που είμαι εδώ μέσα κλεισμένος όλο αυτήν σκέφτομαι. Μάλλον είναι ευκαιρία τώρα να της πω πόσο την αγαπώ και τη θέλω. Δεν νομίζω να την πειράξει που θα έχω μόνο ένα πόδι, εδώ δεν την πείραζε που είμαι μαύρος.

Ήρθαν πολλοί να με δουν τις τελευταίες μέρες. Άλλοι ήταν θυμωμένοι με ό,τι έγινε, άλλους τους είδα να με λυπούνται. Αν εξαιρέσω τους δυο κολλητούς μου, όλοι οι άλλοι με κουράζουν γιατί είμαι ζαλισμένος από τα φάρμακα. Εγώ θέλω να είμαι μόνος για να μαθαίνω την κιθάρα μου, να μπορέσω να τραγουδήσω στη Μαρία. Όμορφο όνομα το Μαρία, όμως όταν θα παντρευτούμε θα τη φωνάζω χαϊδευτικά Αϊράμ για να μου θυμίζει τη γλώσσα μου. Το Αϊράμ είναι το όνομα Μαρία γραμμένο ανάποδα, όπως ανάποδα μου τα έφερε η ζωή…

Σημείωμα Ελ Ρόι:

Το παραπάνω κείμενο αποτελεί παράθεση αποσπασμάτων – “κομμένων” από την αρχισυνταξία της εφημερίδας – από τη μοναδική συνέντευξη που έδωσε ο Νουρ Χασάν, κατά τη διάρκεια νοσηλείας του στο νοσοκομείο, σε δημοσιογράφο, ο οποίος τυχαίνει να είναι καλός φίλος. Ο Νουρ Χασάν ήταν ένας από τους έξι μετανάστες που δέχθηκαν αναίτια ρατσιστική επίθεση στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα από εικοσιτριάχρονο νεαρό, μέλος ακροδεξιάς ομάδας, που δραστηριοποείται έντονα στο κέντρο της Αθήνας. Πλατεία Αττικής, Αμερικής, Άγιος Παντελεήμονας, Ομόνοια. Μόνο λίγες από τις περιοχές που συνθέτουν την Γκουέρνικα της Ελλάδας. Μία από τις πολλές Γκουέρνικες του κόσμου. Από αυτές που θα δώσουν έμπνευση στον Πικάσο του 21ου αιώνα να αντικαταστήσει τα πανικοβλημένα άσπρα πρόσωπα με μαύρα, καφετιά ή κιτρινωπά. Ενώ ένα τραγούδι για τη Μαρία θα ακούγεται στο βάθος, αδύναμο, προσπαθώντας να ακουστεί ανάμεσα σε μελωδίες μίσους και φρίκης.

Το διήγημα περιέχεται στη πολυσυλλεκτικό έργο «Ματριόσκα» του Ελ Ρόι (λογοτεχνία, φωτογραφία, μουσική, video) που διανέμεται ελεύθερα στο διαδίκτυο σε ψηφιακή μορφή μέσω του δικτυακού τόπου www.matrioska.info

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.