Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Midway | Η κινηματογραφική αφήγηση μιας περιβαλλοντικής τραγωδίας

To MIDWAY media project του Chris Jordan είναι μια σοκαριστική κινηματογραφική αφήγηση μιας περιβαλλοντικής τραγωδίας. Σ’ ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη μας, το Midway Atoll που αποτελείται από τρία μικρά νησιά του Βορείου Ειρηνικού, στη μέση της απόστασης μεταξύ Ασίας και Βόρειας Αμερικής, δεκάδες χιλιάδες μικρά άλμπατρος κείτονται νεκρά, με το σώμα τους γεμάτο από πλαστικά που συγκεντρώνονται στο Pacific Garbage Patch, μια κινούμενη μάζα εκατομμυρίων τόνων πλαστικής μόλυνσης. Τα νησιά αυτά είναι στην κυριολεξία καλυμμένα με τα απόβλητα αυτά που καταλήγουν στο στομάχι των πτηνών καθώς τα μπερδεύουν με τροφή.

Το τρέιλερ της ταινίας δείχνει με ποιητική και μεταφορική διάθεση ένα ζωντανό παράδειγμα της αλληλοσύνδεσης και αλληλεξάρτησης όλων των συστημάτων του πλανήτη. Ενώ ντρεπόμαστε για την βάναυση και καταστροφική μας επίδραση στον πλανήτη γενικά, και σε αυτό το σημείο ειδικά, δεν μπορούμε να μην συγκινηθούμε με την ομορφιά και την ποίηση της άγριας φύσης που αντικρίζουμε.

Το σημείο αυτό έχει και μια μεταφορική αξία: εκεί διαδραματίστηκε η μεγαλύτερη ναυμαχία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, πράγμα που σήμανε την έναρξη της αμερικανικής οικονομικής κυριαρχίας του 20ου αιώνα και την ανάπτυξη του κοινωνικού μοντέλου της αχόρταγης κατανάλωσης. Θα είναι το σημείο αυτό που θα σημάνει μια εναλλακτική κοινωνική προσέγγιση;

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.