Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

O Banksy, o ZEVS και η Mademoiselle Maurice

Οι εκλογές πλησιάζουν, η κρισιμότητα των καιρών κάνει ακόμα πιο απωθητικά τα κενά συνθήματα, τα φυλλάδια και τις αφισοκολλημένες απόψεις μιας τελειωμένης εποχής. Όλ’αυτά όμως γίνονται αφορμή να θυμηθούμε κατ’αρχήν μερικούς καλλιτέχνες street-art με πολιτικό λόγο.

Είναι ο πολυτάλαντος και πασίγνωστος Banksy, που το έργο του στα γκράφιτι δεν περιορίζεται μόνο στους τοίχους του Λονδίνου αλλά και εκτός Βρετανίας. Ο σατιρικός και ανατρεπτικός σχολιασμός για την πολιτική και την κοινωνία σε συνδυασμό με στένσιλ γεμάτο χιούμορ, τον έκαναν διαχρονικό.


Ένας άλλος εκπρόσωπος αυτής της τέχνης είναι ο Γάλλος ZEVS ιδιαίτερα γνωστός για τις απεικονίσεις λογοτύπων σε διαδικασία διάλυσης, σαν σύμβολα της εκποίησης κολοσσών όπως είναι ο βασιλιάς του φαστ-φουντ, η Google και η μηχανή αναζήτησής της ή ακόμα ο οίκος μόδας Louis Vuitton.

Κλείνουμε σε άλλο μήκος κύματος με το εικαστικό έργο μιας Γαλλίδας, της Mademoiselle Maurice που δεν εκθέτει πολιτικά ή διεκδικητικά μηνύματα και σχέδια. Προσφέρει αντίθετα μια τέχνη του δρόμου γεμάτη ελαφρότητα και ποίηση που δεν προκαλεί φθορές αλλά διαρκεί ένα διάστημα και εξαφανίζεται… Μιλάμε για τη δημιουργία μεγάλων και εντυπωσιακών γεωμετρικών συνθέσεων με εκατοντάδες χρωματιστά οριγκάμι, τα οποία στολίζουν τους δρόμους του Παρισιού σήμερα. Η ίδια λέει ότι εμπνεύστηκε από τη παραμονή της στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια των γεγονότων της Fukushima τo 2011.

Πηγή: Χ

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.