Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Πριν την Βικιπαίδεια υπήρχε η Προπαίδεια

 
Αγαπάτε τα παλιά βιβλία αλλά δεν έχετε αρκετά χρήματα για να τα αγοράσετε από τα παλαιοβιβλιοπωλεία; Πιάνουν χώρο στο ήδη γεμάτο σπίτι σας; Η σκόνη που έχει συσσωρευθεί μέσα τους με τα χρόνια και τους αιώνες φέρνει αλλεργία σε κάποιο μέλος της οικογένειάς σας; Μην ανησυχείτε. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών φρόντισε να τα φέρει κοντά σας με τρόπο άοσμο και…άϋλο χάρη στον δικτυακό τόπο που φέρει το όνομα Ελληνομνήμων. Ξεφυλλίστε και διαβάστε παμπάλαια βιβλία μεγάλων προσωπικοτήτων όπως του Ρήγα Φεραίου και του Ιώσηππου Μοισιόδακα αλλά και λιγότερο γνωστών συγγραφέων όπως του Θωμά Δημητρίου, ο οποίος στο έργο του «Χειραγωγός έμπειρος της πραγματείας» (Βιέννη, 1809) και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο «Περί της Προπαιδείας» σημειώνει με το διδακτικό ύφος της εποχής:

Αναγκαιώτερον μεν προ πάντων σοι είναι ω μαθητά, να ηξεύρης εντελώς την Προπαίδειαν, επειδή με αυτήν διοικώνται όλαι αι μέθοδοι. Χωρίς να ηξεύρης αυτήν εκ στήθους, δεν ημπορείς κανένα λογαριασμόν να συναρμώσης. Ιδού λοιπόν οπού σοι την σημειώνω, και επιμελήσου να την μάθης».

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.