Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Αιώνια ψυχή

Πριν γίνει Ελ Γκρέκο στην Ισπανία, ήταν εδώ στην Ελλάδα Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ο Κρης. Πριν γίνει διάσημος σ’όλο τον κόσμο με τους μεγάλους πίνακές του γεμάτους Αγίους με μακρόστενα πρόσωπα και απόκοσμο ύφος, πριν αρχίσουν να συνωθούνται οι τουρίστες στο Τολέδο για να δουν πού έζησε ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών, εκείνος είχε φιλοτεχνήσει μια μικρή εικόνα που βρίσκεται σήμερα στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, της ενορίας των Ψαριανών, στην Ερμούπολη της Σύρου.

Αν περιμένετε κάτι συγκλονιστικό σε διαστάσεις, σαν την Ταφή του Κόμητος Οργκάθ, ας πούμε, θ’απογοητευτείτε. Είναι μια μικρή εικόνα, απόλυτα οικεία προς την Ορθόδοξη αισθητική μας, από αυτές που έχουμε δει πολλές φορές στις εκκλησίες της χώρας μας. Αν όμως την παρατηρήσετε καλύτερα, θα βρείτε εκεί ψήγματα από τον Ελ Γκρέκο που γνωρίζει και θαυμάζει όλος ο κόσμος, και στην πραγματικότητα θα αντιληφθείτε ότι υπάρχει ήδη αυτή η προοπτική των Ουρανίων που ανοίγουν όπως στον προαναφερθέντα πασίγνωστο και όλο συμβολισμό πίνακα. Τα Ουράνια ανοίγουν για να υποδεχτούν όχι το πεθαμένο σώμα αλλά την αιώνια ψυχή…

Περισσότερα για την εικόνα και την εκκλησία που την φιλοξενεί μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.