Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Alma flamenca | the art of making

Κιθάρα. Τα πρώτα ίχνη του μουσικού αυτού οργάνου χρονολογούνται στα 3000 π.Χ. στην Περσία, ενώ ετυμολογικά, η λέξη κιθάρα είναι αρχαιοελληνική, πέρασε δε στα αραβικά ως qîtâra και αργότερα στα ισπανικά ως guitarra. Οι Άραβες την έφεραν στην Ισπανία τον 10ο αιώνα από όπου εξαπλώθηκε στην Πορτογαλία και την Ιταλία και αργότερα σε όλη την Ευρώπη. Πέρασε από διάφορα σχήματα και δομές και χρωστάμε την σύγχρονη μορφή της στον Ισπανό κατασκευαστή εγχόρδων Antonio de Torres, που το 1874 της έδωσε τα χαρακτηριστικά και τη δύναμη που ξέρουμε σήμερα. Όλες οι σύγχρονες εκδοχές της προήλθαν από αυτήν. Έτσι η κατασκευή μιας κιθάρας είναι μια τέχνη πλούσια από την πείρα πολλών αιώνων και θεωρείται κάτι περισσότερο από απλή δεξιοτεχνία.

Στο πολύ ωραίο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να πάρετε μια ιδέα του σύνθετου χαρακτήρα του αντικειμένου. H εταιρεία Deep Green Sea παρουσιάζει τη δουλειά του κατασκευαστή εγχόρδων Βασίλη Λαζαρίδη, χωρίς να κουράζει με αφηγήσεις των κατασκευαστικών λεπτομερειών. Αντίθετα ο θεατής αντιλαμβάνεται χάρη στην παρουσίαση αυτή, τα χαρακτηριστικά της υπομονής, της ακρίβειας στις κινήσεις, και της αγάπης προς της καλοφτιαγμένη δουλειά, δηλαδή όσα πρέπει να κατέχει ο κατασκευαστής. Η εναλλαγή των πλάνων που αφορούν την κατασκευή του οργάνου και το παίξιμο πάνω στο τελικό αποτέλεσμα, μαρτυρά το εσωτερικό συναίσθημα που αναπτύσσει ο τεχνίτης με το ξύλο: από ένα άψυχο κομμάτι δημιουργεί σχήμα και ζωή. Τυχεροί άνθρωποι!

Πηγή: Eυχαριστούμε τον Physiart

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.