Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

«Planet of Zeus» | Συνομιλία με τον Μπάμπη Παπανικολάου


Αν το όνομα Planet of Zeus σας είναι κάτι παραπάνω από γνωστό τότε οι συστάσεις είναι περιττές. Αν πάλι το ακούτε για πρώτη φορά σίγουρα δεν θα είναι και η τελευταία. Τους P.o.Z θα τους χαρακτήριζα μια μπάντα με πέπλο, μια super μπάντα για τα ελληνικά δεδομένα η οποία συνεχώς εξελίσσεται. Heavy rock αναμεμιγμένο με southern και metal μελωδίες που στο άκουσμα τους νομίζεις ότι κάποιος σου έδωσε το φιλί της ζωής. Η μελωδική και συνάμα δυναμική φωνή του Μπάμπη ξυπνάει ένα ακατανίκητο εσωτερικό ξέσπασμα συναισθήματος που εύκολα μπορεί να σε κάνει φανατικό οπαδό του συγκεκριμένου είδους μουσικής. Σίγουρα το να παίρνεις την πρώτη σου συνέντευξη δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα, ειδικά όταν ξέρεις ότι βρίσκεται απέναντι σου ένας από τους καλύτερους stoner τραγουδιστές στην Ελλάδα. Ας καλωσορίσω λοιπόν τον Μπάμπη Παπανικολάου.

Γεια σου Μπάμπη, καλώς ήρθες στο People and Ideas.

-Χαίρετε. Καλώς σας βρήκα.

Για αρχή, θα ήθελα να μου πεις πότε δημιουργήθηκε η μπάντα σας και ποιες αλλαγές υπήρξαν στη σύνθεση της μέχρι τώρα;

-Την μπάντα την έφτιαξα εγώ με τον Yog το 1999,λίγο αργότερα ήρθε μαζί μας ο JayVee στο μπάσο. Το 2006 μπήκαμε στο studio για την ηχογράφηση του ‘’eleven the hardway’’ το οποίο κυκλοφόρησε το 2008. Αμέσως μετά ήρθε μαζί μας ο Σεραφείμ στα τύμπανα και ο Yog από τα τύμπανα πήγε στην κιθάρα και έτσι γίναμε τέσσερις. Το 2011 κυκλοφορήσαμε το ‘’macho libre’’ και από τότε συνεχίζουμε με την ίδια σύνθεση.

Aπό που προήλθε η έμπνευση του ονόματος Planet of Ζeus;

-Το όνομα το είδα σε ένα μάθημα αστρονομίας που κάναμε στο λύκειο, μου ακουγόταν πολύ εύηχο και ταίριαζε αρκετά με τη μουσική που παίζαμε τότε που ήταν πιο 70s rock, στη συνέχεια που διαλέξαμε έναν πιο σκληρό ήχο συνέχιζε να ταιριάζει, οπότε το κρατήσαμε.

Από πολλούς θεωρείστε η καλύτερη stoner μπάντα στην Ελλάδα. Πώς σας φαίνεται η κατάσταση που επικρατεί γύρω από αυτό το είδος μουσικής στη χώρα μας;

– Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια. Δεν ξέρω αν είμαστε η καλύτερη stoner μπάντα στην Ελλάδα, πάντως είμαστε σκληρά εργαζόμενοι και αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουμε. Γενικά στην Ελλάδα υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη σκηνή τα τελευταία χρόνια γι’αυτό το είδος μουσικής. Θεωρώ, ότι ίσως είναι η πιο δυνατή σκηνή που έχουμε αυτή την στιγμή,με πολλές νέες ελπιδοφόρες μπάντες. Ο κόσμος δείχνει να γουστάρει πάρα πολύ.

Έχετε πραγματοποιήσει αρκετά live σε Ελλάδα και εξωτερικό, η αποδοχή του κόσμου μεγαλώνει, πώς αισθάνεσαι γι’αυτό; Περίμενες τέτοια ανταπόκριση;

-Το ότι η αποδοχή του κόσμου μεγαλώνει είναι πάρα πολύ ευχάριστο για εμάς. Είμαστε μια μπάντα που δουλεύει τα τελευταία 12 χρόνια πολύ σκληρά, πιστεύουμε σ’αυτό που κάνουμε και δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό οπότε δεν μπορώ να πω ότι με ξαφνιάζει η με εκπλήσσει. Με χαροποιεί βέβαια γιατί ο κόσμος δείχνει να εκτιμάει μια μπάντα που δουλεύει σοβαρά και θέλει να προσφέρει σε αυτό που κάνει.

Έχετε βγάλει δυο πολύ καλούς δίσκους μέχρι τώρα, το ‘’eleven the hard way’’ και το ‘’macho libre’’. Μάλιστα το δεύτερο είναι ένα σκαλί ψηλότερα, να περιμένουμε κάτι αντίστοιχο και στην συνέχεια;

-Πάντα όταν περνούν τα χρόνια και βρίσκεσαι αρκετό καιρό με τους ίδιους μουσικούς περνάς σε προσωπικό επίπεδο πλέον. Δεν είναι μόνο μουσικό το δέσιμο,υπάρχει ένα άλλο δέσιμο, καταλαβαίνεις καλύτερα πως παίζει ο καθένας και ωριμάζεις. Πάντα σε κάθε κυκλοφορία θέλεις να είσαι ένα σκαλί παραπάνω, δεν μπορώ να σου πω εκ τον προτέρων ότι θα είμαστε καλύτεροι στον επόμενο δίσκο αυτό που ξέρω όμως σίγουρα είναι ότι θα προσπαθήσουμε.

Ποιά θεωρείς ότι είναι η σημαντικότερη στιγμή της μπάντας ως προς την ανάδειξη της;

-Νομίζω η κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ. Ο κόσμος το αγκάλιασε πολύ ζεστά και μας στήριξε σε αυτό. Το 2011-12 ήταν οι χρονιές μας,ο κόσμος έρχεται μαζικά στα live μας. Θέλω να ευχαριστήσω πολύ τον Δημήτρη τον Τζέτζα που μας βοήθησε με τα βίντεο κλιπ τα οποία και αυτά με την σειρά τους βοήθησαν να ακουστούμε περισσότερο.

Θέλω να μου πεις 2-3 τραγούδια που νομίζεις ότι σας εκπροσωπούν.

-Επειδή είμαστε ροκ μπάντα και οι ροκ μπάντες γράφουν τα τραγούδια μόνες τους έχουν ένα διαφορετικό δέσιμο δεν είναι π.χ σαν την pop μουσική που κάποιος άλλος γράφει τα τραγούδια. Οπότε δεν μπορώ να διαλέξω ένα τραγούδι γιατί όταν έχεις κοπιάσει και ουσιαστικά εκφράζεσαι μέσα από την μουσική σου, σε εκφράζουν όλα. Αυτό που μπορώ να σου πω όμως είναι εκείνα με την μεγαλύτερη ανταπόκριση από τον κόσμο στα live. Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει περισσότερο το walk up dead,το stab me και το macho libre.

Έχω την εντύπωση ότι η μπάντα σας αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο της καριέρας της, ότι τώρα μπαίνει το μεγάλο στοίχημα. Συμφωνείς μαζί μου;

-Συμφωνώ πάρα πολύ γιατί αν δεις από μεγάλες μέχρι μικρές μπάντες ο τρίτος δίσκος είναι το πιο σημαντικό βήμα τους. Ο πρώτος δίσκος λίγο πολύ είναι προιόν πολλών χρόνων με πρόβες, ο δεύτερος είναι σχεδόν στα ίδια δημιουργικά πλαίσια, αλλά ο τρίτος όμως είναι κάτι καινούργιο και πάντα θες να είναι opus magnum καθώς σε εδραιώνει στην συνείδηση ενός οπαδού.

Σε λίγες μέρες rockwave με Οzzy, Paradize lost, Machine head κ.α. Πώς αισθάνεσαι που για πρώτη φορά θα είσαι μπροστά σε τόσο κόσμο;

-Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση για το γεγονός ότι είμαστε αναγνωρίσιμοι και κάποιος επέλεξε εμάς να ανοίξουμε αυτές τις τεράστιες μπάντες που ακούγαμε στην εφηβεία. Είναι κάτι που μας χαροποιεί αλλά δεν μας κάνει να πετάμε στα σύννεφα γιατί είμαστε συνειδητοποιημένοι σχετικά με το τι έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια. Το ότι έχεις την ευκαιρία να παίξεις σε τόσο κόσμο μόνο ευχαρίστηση μπορεί να σου προσφέρει και θα αρπάξουμε την ευκαιρία δίνοντας το 110% των δυνατοτήτων μας πάνω στην σκηνή.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια των Planet of Zeus;

-Αυτή την στιγμή έχουμε πάρα πολλά live,γυρίσαμε από μια Ευρωπαική περιοδεία. Έχουμε το rockwave μπροστά μας, κάποιες εμφανίσεις σποραδικά στην Ελλάδα όπως στη Πάτρα μέσα στον Ιούνιο και ένα άλλο μεγάλο live στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Επίσης θα παίξουμε στο exit festival στην Σερβία στα μέσα Ιουλίου και το φθινόπωρο σκεφτόμαστε να κάνουμε μια μεγάλη ελληνική περιοδεία όπως κάναμε και πέρσι. Παράλληλα αυτό τον καιρό είμαστε στο studio και προσπαθούμε να βάλουμε σε τάξη τις ιδέες μας ολοκληρώνοντας τα τραγούδια για τον τρίτο δίσκο μας.

Τελειώνοντας θα ήθελα να μας αφήσεις ένα μήνυμα για τους αναγνώστες του P&I και τους οπαδούς σας.

-Για τους αναγνώστες θα ήθελα να πω να ρίξουν μια μάτια στην ελληνική σκηνή γιατί από την εμπειρία μας που είχαμε στην Ευρωπαική περιοδεία είδαμε ότι οι ελληνικές μπάντες αν όχι καλύτερες τουλάχιστον κοντράρουν στα ίσα όλες τις ξένες στο underground. Για τους οπαδούς μας να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ που μας ακολουθούν και μας στηρίζουν. Το Α και το Ω για την δυναμική μιας μπάντας και μιας σκηνής είναι ο κόσμος, αυτός σε κάνει μεγάλο,μικρό,σε απορρίπτει,σε ακολουθεί και τα τελευταία χρόνια είναι ανεπανάληπτες οι αντιδράσεις του κόσμου, δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία!

-Ευχαριστώ.

Σχολιάστε το άρθρο

  • Και το άρθρο μας άρεσε και η συνέντευξη και το συγκρότημα επίσης. Είναι πολύ καλοί και μπράβο στον Βαγγέλη που τους βρήκε και τους μίλησε.

  • Lila apo trikeri

    wouao!! im not in that kind of music, but i have to say i’m impressed, if they make a gig in the winter time (in in trikeri now so cant) i will attend.
    again i cant thank you enough P&I for bringing the now in our minds ( i cant grow old as long as i read you).

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.