Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Tο πρόγραμμα «Δαρβίνου Αλληλογραφία»

Tο πρόγραμμα «Δαρβίνου Αλληλογραφία« έχει στόχο να επιμεληθεί και να μεταγράψει τις εξαιρετικά αποκαλυπτικές επιστολές του Δαρβίνου και να τις διαθέσει ελεύθερα στο διαδίκτυο. Συμπεριλαμβάνει πάνω από 7 000 γράμματα. Το υλικό δεν περιέχει μόνο τις επιστολές που έγραψε ο Δαρβίνος αλλά και όσες του εστάλησαν. Όλες οι επιστολές μεταγράφονται από τις αρχικές που ήταν γραμμένες με το χέρι -και που συχνά είναι δυσανάγνωστες- ενώ δίνονται επεξηγηματικές υποσημειώσεις και εκτενές βοηθητικό υλικό για δασκάλους και ερευνητές, σχετικά με την επιστήμη της οικολογίας αλλά και των σχέσεων μεταξύ επιστήμης και θρησκείας. Η χρονολόγηση του υλικού εμπεριέχει και αυτή δυσκολίες που απαιτούν διερευνητική προσέγγιση.

Με το σημαντικό του έργο «Η καταγωγή των ειδών» που εκδόθηκε το 1859, ο Κάρολος Δαρβίνος (1809-1882) έδειξε ότι όλοι οι οργανισμοί έχουν εξελιχθεί στην διάρκεια του χρόνου από κοινούς προγόνους μέσω της διαδικασίας της φυσικής επιλογής. Διατύπωσε τις θεωρίες του όταν γύρισε από το πενταετές ταξίδι του στην Νότιο Αμερική με το πλοίο Beagle, οπότε και μετακόμισε με την οικογένειά του στο Down House του Κent για να ξεφύγει από τις πιέσεις της ζωής στο Λονδίνο. Την επόμενη 40ετία της ζωής του την πέρασε δουλεύοντας εκεί: διεξάγοντας επιστημονική έρευνα, εκδίδοντας τα αποτελέσματα των πειραμάτων του και γράφοντας επιστολές.

Ο Κάρολος Δαρβίνος ήταν πολυγραφότατος σε ό,τι αφορά τις επιστολές και αντάλλαξε ιδέες με περίπου 2000 άτομα σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Καθώς του παρέδιδαν την αλληλογραφία του αρκετές φορές την ημέρα, ήταν σε θέση να ανταλλάσσει αρκετά γράμματα με το ίδιο άτομο μέσα σε μια ημέρα, πράγμα που θυμίζει τα σημερινά email. Με την παρουσίαση της αλληλογραφίας και από τις δυο της πλευρές, μαθαίνουμε πώς ο Δαρβίνος διαμόρφωσε την θεωρία του γύρω από την εξέλιξη μέσα από συνεργασία με επαγγελματίες επιστήμονες, με ανθρώπους των αποικιών, με άλλους που είχαν φυτείες ή εξέτρεφαν ζώα, με ιεραποστόλους και κληρικούς, αλλά κυρίως όχι απομονωμένος. Πρόκειται για τρανή απόδειξη ότι η επιστήμη χτίζεται συγκεντρωτικά σαν διάλογος παρά σαν μονόλογος.

Τέλος, όλο αυτό το υλικό αντιπροσωπεύει πολύτιμη μαρτυρία για όσα γνωρίζουμε σχετικά με την επιστήμη τον 19ο αιώνα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο της Penny Bailey και φυσικά να περιηγηθείτε στον ιστότοπο.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.