Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Καντσονέττα

Από τον θρυλικό Καρούζο μέχρι τον εξίσου θρυλικό Παβαρόττι, όλοι οι μεγάλοι τραγουδιστές υπέκυψαν στη γοητεία της καντσονέττας.

Η καντσονέττα (ιταλιστί canzonetta) είναι λαϊκό άσμα για μια φωνή ή και πολυφωνία, που εκτελείται με συνοδεία κιθάρας ή άλλων εγχόρδων και χαρακτηρίζεται από εύθυμη, ζωηρή μελωδία κι έναν απλό ρυθμό.

Ο περίφημος Mario Lanza τραγουδάει Santa Lucia

Giuseppe di Stefano: “Parlami d’amore Mariu”

Τραγουδιστής ελαφρού ρεπερτορίου, ο Massimo Ranieri ερμηνεύει το Com’e bello far l’amore quann’e sera

Το αστείο είναι ότι η καντσονέττα είναι ναπολιτάνικης προελεύσεως αλλά αυτό οι τουρίστες που επισκέπτονται τη Βενετία δεν το ξέρουν. Έτσι, ζητάνε από τους γονδολιέρηδες να τους πούνε το O sole mio και το O dolce Napoli όσο κάνουν τη βόλτα τους στα κανάλια.  Πώς να εξηγήσουν τώρα οι γονδολιέρηδες στους άσχετους τουρίστες από τις ξένες χώρες ότι η Βενετία με τη Νάπολη απέχουν παρασάγγας όχι μόνο γεωγραφικά αλλά και από απόψεως γλώσσας, πολιτισμού και ούτω καθ’εξής; Κι επειδή δεν μπορούν να το εξηγήσουν, αναγκάζονται τελικά οι ταλαίπωροι να τραγουδήσουν καντσονέττες για χάρη του παντοδύναμου τουρισμού…

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.