Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Millione | Marco Polo reloaded

Για τα γυρίσματα μιας σειράς ντοκυμανταίρ με τίτλο Marco Polo Reloaded αναζητήθηκε από τους παραγωγούς ένας πρωταγωνιστής που δεν θα ήταν απαραίτητα ηθοποιός ή κάποια άλλη διασημότητα. Έτσι επελέγη ο Bradley Mayhew, ένας Βρετανός που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει το ίδιο πάθος για ταξίδια όπως ο περίφημος εξερευνητής Μάρκο Πόλο. Έχει πτυχίο στις σπουδές των χωρών της Ανατολής, μιλάει κινέζικα και γράφει ταξιδιωτικούς οδηγούς για γνωστούς εκδοτικούς οίκους.

Με την ευκαιρία ας θυμηθούμε ότι ο Ιταλός ταξιδευτής Μάρκο Πόλο που γεννήθηκε στην Βενετία το 1254 και πέθανε στην ίδια πόλη το 1324 ξεκίνησε μαζί με τον πατέρα και τον θείο του για την Κίνα, διασχίζοντας τον δρόμο του μεταξιού. Το χρονικό του ταξιδιού κατέγραψε στα γαλλικά ένας συγκρατούμενός του στην φυλακή της Γένοβας, ονόματι Rustichello. Το βιβλίο πήρε στα ιταλικά τον τίτλο Milione και αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα. Ας δούμε πώς ξεκινάει:

Κύριοι αυτοκράτορες, βασιλείς και δούκες και όλοι οι άλλοι που θέλετε να ξέρετε τις διάφορες γενιές των ανθρώπων και τις διαφορές στις περιοχές του κόσμου, διαβάστε αυτό το βιβλίο όπου θα βρείτε όλα τα μεγάλα θαύματα και τη μεγάλη ποικιλία των πληθυσμών στην Αρμενία, στην Περσία και την χώρα των Τατάρων, στην Ινδία και σε πολλά άλλα μέρη. Κι αυτά θα σας τα διηγηθεί με τάξη το βιβλίο όπως ο κύριος Μάρκο Πόλο, σοφός και ευγενής πολίτης της Βενετίας, τα αφηγείται σ’αυτό το βιβλίο και ο ίδιος με τα μάτια του τα είδε. Αλλά υπάρχουν εδώ κι άλλα πράγματα που δεν τα είδε, αλλά τα άκουσε από πρόσωπα αξιόπιστα, κι έτσι τα ειδωμένα θα πει ότι τα είδε και τα ακουστά ότι τα άκουσε, ώστε το βιβλίο μας να είναι αληθινό και χωρίς κανένα ψέμμα.

Αν σας αρέσουν τα περιπετειώδη ταξίδια, διαβάστε επίσης για τον χαρτογράφο Nain Singh,  τον Cherry Garrard, τον John Franklin, την Stinnes και την Bell.

Λητώ Σεϊζάνη

Η Λητώ Σεϊζάνη είναι μεταφράστρια και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Ιταλική φιλολογία και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μετάφρασης. Έχει εργαστεί σαν μεταφράστρια σε διάφορα περιοδικά και σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Τόμας Χάρντυ και Τζοβάννι Βέργκα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο "Η έξυπνη πριγκίπισσα". Συνεργάζεται από την αρχή με το P&I ως επιμελήτρια και αρθρογράφος. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενά της στο site της.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.