Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Γκούσταβ Κλιμτ

Στην Αυστρία γιορτάζονται φέτος τα 150 χρόνια από την γέννηση του ζωγράφου Γκούσταβ Κλιμτ, διάσημου εκπροσώπου του «Jugendstil» και δημιουργού υπέροχων πορτραίτων γυναικών που περιβάλλονται από περίτεχνες διακοσμήσεις. Πιο γνωστός του πίνακας είναι βέβαια «Το φιλί» ενώ πρόσφατα ανακαλύφθηκε σ’ένα γκαράζ στην βόρειο Αυστρία, ένα από τα πρώτα του έργα που θεωρείτο χαμένο. Απεικονίζει ένα αγγελούδι τυλιγμένο με ένα κόκκινο φουλάρι και πιστεύεται πως αποτελούσε τμήμα του ταβανιού στο στούντιο του ζωγράφου στην Βιέννη. Στην πρωτεύουσα της Αυστρίας πολλά μουσεία, όπως τα Μπελβεντέρε, Αλμπερτίνα, Ιστορίας της Τέχνης, Λέοπολντ, Μουσείο της Βιέννης και Neue Galerie έχουν φέτος εκθέσεις για τον Κλιμτ.

Αν κι εσείς θέλετε να γνωρίσετε καλύτερα τον καλλιτέχνη, μπορείτε να περιηγηθείτε το πολύ καλόγουστο σάϊτ που είναι αφιερωμένο σ’εκείνον.

Για το χαμένο του έργο δείτε εδώ.

Σχολιάστε το άρθρο

  • Κλιμτ από κοντά είδα μόνο πρόσφατα στη Neue Pinakothek του Μονάχου. Την «Margarete Stonborough-Wittgenstein» και την «Μουσική» , πολύ αρχαιοελληνικό με απολλώνειες λύρες, σάτυρους και αγάλματα. Ως γνωστόν και οι Αυστριακοί ήταν πολύ φιλέλληνες. Κατά τα άλλα, δεν ξέρω να κρίνω το στυλ του, μου θυμίζει ψηφιδωτό ή κάτι σα βιτρό. Αγαπούσε τις γυναίκες μάλλον πολύ (και αυτός!), αλλά τις απόμακρες, τις «πέρα βρέχει».

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.