Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Let’s tag the night away

Η πλατφόρμα Your Paintings Tagger είναι ένα δευτερεύον αλλά ουσιαστικό πρόγραμμα, βοηθητικό του μεγαλύτερου Your Paintings. Υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Public Catalogue και του BBC, έχει στόχο να φέρει στο διαδίκτυο 200.000 έργα ζωγραφικής (ελαιογραφίες) που ανήκουν στο δημόσιο και να τα θέσει στην διάθεση του κοινού με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και σύνθετο τρόπο. Η πλειονότητα των έργων αυτών έχουν διαθέσιμο μόνο τον τίτλο του έργο, το όνομα του δημιουργού τους και το έτος που φιλοτεχνήθηκαν. Αναζητώντας πληροφορίες όπως το είδος της τεχνοτροπίας, το θέμα, το ύφος και το κίνημα που αντιπροσωπεύει το έργο, η ανοιχτή πρόσκληση για tagging (συμπλήρωση δηλαδή των στοιχείων που λείπουν) μας επιτρέπει να αποκτήσουμε γρήγορα αυτά τα δεδομένα.

Το θέμα είναι να επιλέγει κανείς με προσοχή τις λέξεις του για να περιγράψει αυτό που βλέπει και να ταξινομήσει με διάφορους τρόπους το έργο. Όσο για τα ίδια τα έργα δεν επιλέγονται από τον χρήστη αλλά παρουσιάζονται με τυχαία σειρά ώστε να μην δίνεται προτεραιότητα σε κάποια συγκεκριμένη σχολή ή τεχνοτροπία. Δεν είναι απαραίτητο να έχει κανείς ειδικές γνώσεις τέχνης ή ιστορίας της τέχνης. Το μόνο που απαιτείται είναι διάθεση για προσεκτική παρατήρηση.

Κάθε έργο αποκτά την λεζάντα του (tag) με στοιχεία από διάφορους χρήτες και τα δεδομένα που καταχωρούνται περνούν από επεξεργασία με την βοήθεια ενός αλγορίθμου που έχει δημιουργηθεί επί τούτου από το Ίδρυμα του Δημοσίου Καταλόγου και από τον Σύνδεσμο Επιστήμης των Πολιτών (Citizen Science Alliance) του Τμήματος Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και με συμμετοχή του Τμήματος Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.Έτσι γίνεται η σύγκριση μεταξύ των δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από κάθε έργο και καθορίζεται ποιά είναι τα πιο σωστά σύμφωνα με την συχνότητα εμφάνισής τους. Κάθε ετικέτα ή λεζάντα επικυρώνεται μ’αυτό τον τρόπο και επιλέγεται ώστε να ανέβει στο σάϊτ που θα περιλαμβάνει όλα τα έργα.

Μέχρι σήμερα έχουν φωτογραφηθεί 185.000, έχουν μπει ετικέτες σε 8.847 από αυτά χάρη σε 6.991 «taggers»!

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.