Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Γεννηθείσα το δύο

Γεννηθείσα το δύο
Είκοσι χρονών το εικοσιδύο
Πέρασε με ένα πλοίο
Βγήκε απέναντι στη Χίο

Πώς τα κατάπιε όλ’αυτά
Πώς δεν τ’ ανέφερε μετά
Σαν να μην έγιναν
Να μη συνέβησαν

Κι όμως στο σπίτι ήταν όλα «σμυρναίικα»
Τα σουτζουκάκια, τα κουλουράκια
Αναφορές στα Πολιτάκια
Το Πάσχα μύριζαν τα «λαζαράκια»

Ήταν σμυρναίικη η μιλιά της
Η «σιφονιέρα» και το «σερτό»
Σμυρναίικη κι η αρχοντιά της
Το παρουσιαστικό λιτό

Για τ’άλλα, όμως, το στόμα έμεινε κλειστό
Δεν άνοιξε σ’ εμάς ποτέ
Σαν να μην είδε το κακό
Και την Καταστροφή στο «quai»

Το ποίημα το έγραψα φέτος για την γιαγιά μου Βασιλεία Σεϊζάνη (1902-1991), το γένος Πανταλέων, από την Σμύρνη, που ήρθε πρόσφυγας στην Αθήνα, έχοντας ζήσει την Καταστροφή. Σήμερα 27 Αυγούστου συμπληρώνονται 90 χρόνια από εκείνη την ημέρα.

Λητώ Σεϊζάνη

Η Λητώ Σεϊζάνη είναι μεταφράστρια και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Ιταλική φιλολογία και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μετάφρασης. Έχει εργαστεί σαν μεταφράστρια σε διάφορα περιοδικά και σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Τόμας Χάρντυ και Τζοβάννι Βέργκα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο "Η έξυπνη πριγκίπισσα". Συνεργάζεται από την αρχή με το P&I ως επιμελήτρια και αρθρογράφος. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενά της στο site της.

Σχολιάστε το άρθρο

 • Μαριάννα Καραβασίλη

  Μερικές φορές αναρωτιέμαι προς τί τα μακροσκελή κείμενα και οι αναλύσεις; Με αυτό σου το ποίημα ειπώθηκαν όλα, μέχρι και ο ήχος της σιωπής. Απλά, συγχαρητήρια!

  • Φαίδρα Σίμιτσεκ

   Σου μεταφέρω Λητώ τα συγχαρητήρια του πατέρα μου για το ποιήμα σου. Τον συγκίνησε.

 • Λητώ Σεϊζάνη

  Τον ευχαριστώ πολύ, Φαίδρα. Όπως και το κείμενο της Μαριάννας, έτσι και το ποίημά μου αποτελεί, νομίζω, την ιστορία του κάθε πρόσφυγα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.