Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ο φωτογράφος Josef Koudelka, η Άνοιξη της Πράγας και η ανθρώπινη προσπάθεια

Όταν πήρε το πτυχίο του το 1961 και εργάστηκε σαν πολιτικός μηχανικός, ο Τσέχος Josef Koudelka ασχολείτο ήδη ημιεπαγγελματικά με τη φωτογραφία. Το 1967 διαλέγει να εργαστεί αποκλειστικά σαν φωτογράφος.

Τον Αύγουστο του 1968 μαρτυρεί και καταγράφει την εισβολή των στρατιωτικών δυνάμεων στην Πράγα. Τα αρνητικά βγήκαν λαθραία απο τη χώρα με την βοήθεια του πρακτορείου Magnum και δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα The Sunday Times με το όνομα P.P. (Prague Photographer) ώστε να προστατευθεί ο ίδιος και η οικογενειά του. Την επόμενη χρονιά, βραβεύεται με το Oversea’s Press Club’s Robert Capa Gold Medal για φωτογραφίες που απαιτούν εξαιρετικό κουράγιο. Έχοντας γίνει διεθνή σύμβολα της επανάστασης της Πράγας, οι εικόνες του τον οδηγούν στο Λονδίνο. Εκεί παίρνει πολιτικό άσυλο και μένει περισσότερο απο δέκα χρόνια.

Ανήσυχη ψυχή, ταξιδεύει συνεχώς στην Ευρώπη με τη μηχανή του. Εκθέτει και δημοσιεύει μια δωδεκαριά μεγάλα θέματα όπως Gypsies (1975), Exiles (1988), Chaos (1999) και πιο πρόσφατα το αναδρομικό Koudelka (2006). Τα βραβεία αμέτρητα. Ανάμεσα τους είναι το Prix Nadar (1978), το Grand Prix de la Photographie (1989), το Grand Prix Cartier-Besson (1991) και το Hasselblad Foundation International Award in Photography (1992).

Το 1987 αποκτά την γαλλική υπηκοότητα και μπορεί να γυρίσει για πρώτη φορά στην Τσεχοσλοβακία το 1991. Απ’αυτό το ταξίδι θα μας μείνει το Black Triangle που καταγράφει το εξαθλιωμένο τοπίο της χώρας.

Παρ’όλο που ο Κουντέλκα επιμένει να περιγράφει σκοτεινά τοπία, την απελπισία ή την αλλοτρίωση σ’όλη τη διάρκεια του έργου του, μας δείχνει και την αντοχή της ανθρώπινης προσπάθειας σε αντιπαράθεση με την ευαισθησία του.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.