Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Μην ανησυχείτε, συνεχίστε να οδηγείτε: Περί Ορυκτών Ανοησίες & Περί Φράκιγκ Ψεύδη

Σε διάστημα λιγότερο από 200 χρόνια έχουμε χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου που έχουμε στη διάθεσή μας. Πριν δεκαπέντε χρόνια διακεκριμένοι γεωλόγοι που ασχολούνται με το πετρέλαιο, υπολόγισαν ότι με τον ρυθμό που καταναλώνουμε, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα έφτανε στην κορυφή και θα άρχιζε να πέφτει. Αυτό συνέβη όντως το 2005, και προκάλεσε έκρηξη στην τιμή του πετρελαίου, πολέμους σ’ολόκληρο τον κόσμο και σοβαρή ύφεση στην οικονομία διεθνώς. Οι λεγόμενες «νέες τεχνολογίες» εξόρυξης πετρελαίου παρουσιάζονται από την βιομηχανία του πετρελαίου ως ικανές να παρακάμψουν τα προβλήματα. Τεράστιες ποσότητες «μη συμβατικού» πετρελαίου στις οποίες μέχρι πρότινος δεν είχαμε πρόσβαση, φαίνεται τώρα ότι υπάρχουν και απλώς μας περιμένουν να τις εξορύξουμε. «Μην ανησυχείτε, συνεχίστε να οδηγείτε», μας λένε.

Μπορούμε να πιστέψουμε τις υπερβολές της βιομηχανίας πετρελαίου και να συνεχίσουμε να είμαστε αλυσοδεμένοι σε αποθέματα που τελειώνουν και συνοδεύονται από όλο αυξανόμενο οικονομικό κόστος και τρομερές συνέπειες για το περιβάλλον ή μπορούμε να παραδεχτούμε πως οι μέρες του φτηνού και άφθονου πετρελαίου (καθώς και του άνθρακα και του φυσικού αερίου) έχουν τελειώσει.

Tο Post Carbon Institute (PCI) -θα το μεταφράζαμε Ινστιτούτο για την μετά τον Άνθρακα εποχή- έχει φτιάξει σύντομα κινούμενα σχέδια που παρουσιάζονται παρακάτω και θίγουν με εξαιρετικό τρόπο το πρόβλημα, μ’έναν τρόπο που μπορεί να ανακινήσει τις συζητήσεις γύρω απ’την ενέργεια. Μπορεί η μη συμβατική παραγωγή πετρελαίου να παίξει σημαντικό ρόλο σε μια σοβαρή ενεργειακή στρατηγική και με ποιό κόστος;

Tο Post Carbon Institute (PCI) είναι ένα think tank στην Καλιφόρνια που παρέχει πληροφορίες και αναλύσεις σχετικά με τις νέες αντιδράσεις και την στρατηγική που αφορά την κλιματική αλλαγή, την ανεπάρκεια ενέργειας, την υπερκατανάλωση, την οικονομία και άλλα ζητήματα που συνδέονται με την βιώσιμη και μακροχρόνια κοινωνική μεταβολή.

Σχολιάστε το άρθρο

  • Φαίδρα Σίμιτσεκ

    «Addressing climate change and reducing demand for fossil fuels are out, and more neuroscience research and space science missions are in. Those shifts from 2008 are evident in the 2012 Republican Party Platform approved yesterday at the GOP’s national convention in Tampa, Florida. » via http://bit.ly/OxNC29

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.