Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Paris vs New York

Παρίσι Τέξας ήταν μια ταινία του Βέντερς, Παρίσι Νέα Υόρκη είναι ένα σάϊτ που κάνει μια εικαστική σύγκριση ανάμεσα στις δυο μεγαλουπόλεις. Στην Ευρώπη η μία, στην Αμερική η άλλη, σφύζουν από ζωή, από νέο κόσμο που τις λατρεύει, αλλά και από φτώχεια στις παρυφές τους. Ένας διαγωνισμός, λοιπόν, που όπως εξηγεί ο δημιουργός του o αρμενικής καταγωγής Vahram Muratyan είναι φιλικός αφού ο ίδιος λατρεύει και τις δύο πόλεις και προσπαθεί να εντοπίσει τις λεπτομέρειες που τις κάνουν τόσο ξεχωριστές, τα στερεότυπα που χρόνια τώρα τις συνοδεύουν καθώς και τις αντιφάσεις από τις οποίες βρίθουν.

Ο ταξιδιώτης συνήθως θα δει το Μανχάτταν με τους εντυπωσιακούς ουρανοξύστες του, τη Νέα Υόρκη με τους ποταμούς και τις μεγάλες γέφυρες, θα εντυπωσιαστεί από τα καταστήματα της Πέμπτης Λεωφόρου όπου τόσες ταινίες και σειρές έχουν γυριστεί. Το πιθανότερο είναι να βρεθεί στο Μουσείο Μετροπόλιταν και στην Όπερα Μετ και ν»αγνοήσει το Μπρονξ και το Χάρλεμ και τις άλλες συνοικίες όπου θριαμβεύει η φτώχια και η αθλιότητα. Το ίδιο και στο Παρίσι, θα περπατήσει δίπλα στον Σηκουάνα, θα χαζέψει τις βιτρίνες των μεγάλων μόδιστρων και των κοσμηματοπωλείων που φέρουν διάσημα ονόματα, θα πιεί τον καφέ του στο θρυλικό Deux Magots αλλά σίγουρα δεν θα βρεθεί στα προάστια με τις φρικτές πολυκατοικίες όπου ζουν οι μετανάστες. (Μια ιδέα πήραμε από την πρόσφατη καλή γαλλική ταινία «Οι άθικτοι» που βασίζεται σε αληθινή ιστορία),

Ας επανέλθουμε όμως στον V. Muratyan, ο οποίος έβγαλε και βιβλίο με τα σχέδιά του που αφορούν στη σύγκριση των δύο πόλεων. Στο χαριτωμένο βίντεο του Tony Miotto που ακολουθεί, μπορείτε κι εσείς να παρακολουθήσετε τον φιλικό αγώνα μεταξύ Παρισιού και Νέας Υόρκης και ν’αποφασίσετε ανάλογα με την υποκειμενική σας γνώμη, ποιά είναι η νικήτρια!

Σχολιάστε το άρθρο

  • Λητώ Σεϊζάνη

    Και οι δύο είναι πολυάνθρωπες, σφύζουν από ζωή. Και οι δύο έχουν ενδιαφέροντα πράγματα να δεις και να κάνεις, θέατρα, μουσεία, μαγαζιά, εστιατόρια. Η μία έχει πίσω της τον πολιτισμό της Ευρώπης, τα ωραία κτήρια, τα παλάτια, την ιστορία των καλλιτεχνών και των λογοτεχνών, η άλλη είναι θεαματική με τους τεράστιους ουρανοξύστες, τις γέφυρες, το λιμάνι. Πάντως είναι και οι δυο φωτογενείς. Κι όταν κατεβαίνεις στα έγκατα των υπογείων σιδηροδρόμων τους μπορεί να σου φανούν τρομακτικές. Σε καμμία δεν θα ήθελα να ζήσω γιατί οι ρυθμοί είναι γρήγοροι και ο κόσμος υπερβολικά πολύς για τα γούστα μου. Αλλά για τουρισμό είναι και οι δύο τέλειες.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.