Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ας κρατήσουν οι χοροί!

Οι παραδοσιακοί μας χοροί. Πόσους γνωρίζουμε και πόσους ξέρουμε να χορεύουμε; Καλαματιανό, τσάμικο, μπάλλο ίσως και τον ικαριώτικο που ενθουσιάζει και ξεσηκώνει αλλά σπάνια χορεύεται σωστά.

Τί μας λένε οι ονομασίες : ζερβός, τσακώνικος,μπαιντούσκα, βλάχα Νάξου, ζωναράδικος,παραμυθιώτικος, συρτό στα τρία, συρτός συγκαθιστός, καραγκούνα, σούστα Ρόδου, ζαγορίσιος, κόρη Ελένη, καγκελάρης-πωγωνίσιος και άλλοι πάμπολλοι χοροί απ’όλες τις μεριές της Ελλάδας. Για να μην πιάσουμε τους ποντιακούς και τους κρητικούς που έχουν και αυξημένους βαθμούς δυσκολίας. Κάθε ένας με την ομορφιά του και τη χάρη του, κι όταν χορεύονται σωστά , πανέμορφοι. ΄Ολοι.

Ας μάθουμε ή ας ξαναβρούμε τους βηματισμούς μας σ’αυτούς τους κυκλοτερείς χορούς που έρχονται από το παρελθόν και μας δένουν με τις ρίζες μας και τα ακούσματά μας. Ας δώσουμε το δεξί μας χέρι να το κρατήσει ο προηγούμενος κι ας διπλώσουμε το αριστερό χαλαρά στη μέση μας μέχρι να’ρθει ο επόμενος χορευτής να μεγαλώσει τον κύκλο. Στητό το κορμί. Όχι λίκνισμα στους γοφούς, jamais! Μικρά βήματα, όχι ακροβατικά, εδώ χορεύουμε, δεν είμαστε σε τσίρκο, είναι μερικές από τις παραινέσεις του/της δάσκαλου/δασκάλαςτου Λυκείου Ελληνίδων. Στο Λύκειο όπου όπως χαρακτηριστικά λέει η πρόεδρός του, Ελένη (Μάουζη) Τσαλδάρη «Στα μαθήματά μας χορεύει η γιαγιά με τη μαμά και την εγγονή…»

Ας κρατήσουν οι χοροί λοιπόν και στο Λύκειο Ελληνίδων κρατάνε, και κρατάνε καλά. Με 9 παραρτήματα εντός Αττικής, εκτός του κεντρικού της οδού Δημοκρίτου, και άλλα 50 σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας έχουν διδάξει με τόν δικό τους αυθεντικό τρόπο τους δημοτικούς μας χορούς σε γενιές και γενιές και είναι επάξιοι πρεσβευτές της χορευτικής μας παράδοσης σε εκδηλώσεις στο εξωτερικό.

Η ιστορία του Λυκείου κρατάει χρόνια, 101 για την ακρίβεια από το 1911 που η Καλλιρόη Παρρέν οραματίστηκε τη δημιουργία αυτού του σωματείου που στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά και που οι στόχοι του δεν εξαντλούνται, εννοείται, στην εκμάθηση των παραδοσιακών μας χορών. Αλλωστε σύμφωνα με το αρχικό καταστατικό «σκοποί του Λυκείου των Eλληνίδων είναι ο μεταξύ γυναικών των γραμμάτων, των επιστημών, των τεχνών σύνδεσμος, προς εξυπηρέτησιν της προόδου του φύλου των, προς υπεράσπισιν και προστασίαν αυτών και προς αναγέννησιν και διατήρησιν των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων, ως ελληνικών χορών, ασμάτων, εθνικών ενδυμασιών, κ.λπ.».

Το Λύκειο στις μέρες μας είναι χοροί, είναι άρτια οργανωμένες παραστάσεις παραδοσιακών χορών, αλλά είναι και εκμάθηση παραδοσιακής μουσικής, είναι συλλογή και διαφύλαξη ενδυμασιών από όλα τα μέρη της Ελλάδας, όπως και παραδοσιακών κοσμημάτων. Είναι συντήρηση του μουσείου που έχει φτιαχτεί γι’αυτό το σκοπό. Είναι εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε οικονομικές μετανάστριες, είναι, είναι, είναι….

Η ιστοσελίδα του Λυκείου  μας δίνει μια πλήρη εικόνα του φάσματος των δραστηριοτήτων τους, όπως επίσης και πληροφορίες για όλα τα μαθήματα.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.