Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Εκτυπωτές 3-D, Fab-labs και design: μια μικρή επανάσταση

Την τρισδιάσταστη εκτύπωση την ξέρετε; Στερεολιθογραφικής τεχνοτροπίας, αναπτύχθηκε στα εργαστήρια του MIT με στόχο να παράγεται γρήγορα -από ψηφιακό αρχείο- ένα πρωτότυπο σε πλαστικό, κερί, κεραμικό ακόμα και ατσάλι. Το υλικό εναποτίθεται με βάση τις διαδεχόμενες και παράλληλες τομές στο σχέδιο του αντικειμένου που σχηματίζουν έτσι στρώσεις, οι οποίες όταν τοποθετηθούν η μια πάνω στην άλλη και κολληθούν, δημιουργούν την τρίτη διάσταση -τον όγκο- και ένα συμπαγές σύνολο.

Οι εφαρμογές αφορούν κυρίως τη δημιουργία πρωτοτύπων -που μπορεί να είναι σε πραγματικές διαστάσεις- από τη βιομηχανία με την παραγωγή αυτοκινήτων, αεροπλάνων, στην υλοποίηση σχεδίων ή τη μελέτη της εργονομίας κτηρίων στην αρχιτεκτονική. Οι 3D-εκτυπωτές υποστηρίζουν επίσης την άνθιση των λεγόμενων εργαστηρίων Fab-lab, χώρους ανοιχτής πρόσβασης όπου καινούργια μηχανήματα σχεδιάζονται συλλογικά μέσω ψηφιακής παραγωγής και χρήση ελεύθερων λογισμικών. Τέλος δείτε χάρη στο βίντεο της εταιρείας Shapeways-3D πώς αυτοί οι εκτυπωτές απελευθερώνουν το μέλλον της δημιουργικότητας, της παραγωγής και του design. Δεν μπορείτε παρά να εντυπωσιαστείτε από το δυναμικό της προσέγγισης.

HT: knowtex

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.